szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A WhatsApp maradék önállóságát is lenullázza a Facebook: a felhasználóknak februártól minden adatukat át kell adniuk a közösségi óriásnak.

Amikor a Facebook 2014-ben 16 milliárd dollárért felvásárolta a WhatsAppot, a közösségi óriás azzal nyugtatta a felhasználókat, hogy az üzenetküldő bizonyos értelemben önálló termékként működik tovább, és az nem épül be teljesen a vállalatcsoportba. Ez azért is volt hangsúlyos, mert a Facebook ezzel nem vette magához a WhatsApp használóinak gazdag adatállományát sem. Ez azonban rövidesen megváltozik:

február 8-tól kezdve a WhatsApp-használók minden létező adatukat kötelezően átadják a Facebooknak.

©

Az adatmegosztás következményeként olyan információk vándorolnak majd a zöld üzenetküldőből a kék szolgáltatás felé, mint a helyadatok, a telefon pontos típusa, a használt operációs rendszer és böngésző, a telekommunikációs cég neve, a készülék nyelve, az időzóna, valamint a mobil akkumulátorának töltöttségi szintje.

Mivel az Európai Unióban érvényben lévő GDPR szigorúan szabályozza a felhasználói adatok gyűjtését és kezelését, az EU-s állampolgárokra egy könnyített szabályrengeteg vonatkozik. Ebbe beletartozik az is, hogy a Facebook (itt most cégcsoportként kell érteni) csakis a szolgáltatás, vagyis a WhatsApp fejlesztésére használhatja majd a kinyert adatokat.

A változás azonban más kellemetlenséget is tartogat: hiába létezik uniós adatkezelési stratégia, a WhatsAppban életbe lépő módosítást kötelező mód el kell fogadniuk a kontinensen élő felhasználóknak. Máskülönben nem fogják tudni használni a programot.

Ha fentiek miatt más alkalmazásra, mondjuk a Messengerre váltana, jól gondolja meg: a szolgáltatás ijesztően sok adatot gyűjt be rólunk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csaknem 30 százalékkal csökkent tavaly a nyelvvizsgázók száma

Csaknem 30 százalékkal csökkent tavaly a nyelvvizsgázók száma

Elrendelték M. Richárd letartóztatását

Elrendelték M. Richárd letartóztatását

Nem mindennapi autós szabálysértést vettek videóra Debrecenben

Nem mindennapi autós szabálysértést vettek videóra Debrecenben