szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felkavarta a kedélyeket a hír, miszerint februártól a WhatsApp-felhasználók adatai átkerülnek a tulajdonos Facebookhoz (is). A felháborodás érthető, talán ezért is kezdett magyarázkodásba a WhatsApp. Nem mellékesen három hónappal elhalasztja a változások életbe léptetését.

Bár korábban a Facebook ígéretet tett arra, hogy meghagyja a felvásárolt WhatsApp önállóságát, mégis másként döntött. A napokban derült ki, hogy február 8-tól a csevegőszolgáltatás használói kénytelenek tudomásul venni, hogy az adataik átkerülnek a Facebookhoz. Nem meglepő, hogy óriási felháborodás kísérte a döntés hírét, olyannyira, hogy sokan azonnal másik üzenetküldőre váltottak. A Telegram például nagyjából 25 millió új felhasználót regisztrált mindössze három nap alatt, és a Signal is megerősítette, hogy az elmúlt napokban jelentősen megugrott az új fiókaktiválások száma. A váltást a Microsoft is szorgalmazza, persze a maga módján és saját javára.

Mindez feltűnhetett a WhatsAppnál is, ezért megpróbálják pontosan elmagyarázni, hogy kiket és hogyan érint a döntés. És egyúttal bejelentette a cég: az új szabályozás február 8. helyett május 15-én lép majd életbe.

A legfontosabb talán az, hogy a csevegőszolgáltatás szerint a végfelhasználókat nem érinti az új adatvédelmi irányelv, mivel a változások csak a vállalkozásokkal történő üzenetváltásokkal vannak kapcsolatban. Azaz csak akkor gyűjtenek adatokat, ha a felhasználó egy vállalkozáshoz fordul.

©

A WhatsApp ezután hosszasabban taglalja a személyes üzenetek biztonságát. E szerint nem látják a személyes üzeneteket és nem hallják a hívásokat. Nem naplózzák a hívásokat és az üzeneteket. Sem a WhatsApp, sem a Facebook nem láthatja a felhasználó megosztott tartózkodási helyét, s nem osztja meg az üzenetküldő a kontaktokat a legnagyobb közösségi oldallal. A részletesebb – magyar nyelvű – szabályzatot itt olvashatják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb részletek derültek ki Szász János rendező jogvitájáról

Újabb részletek derültek ki Szász János rendező jogvitájáról

Pajkaszeg újra pácban: jön A mi kis falunk újabb évada

Pajkaszeg újra pácban: jön A mi kis falunk újabb évada

Ötéves börtönbüntetésre ítélték Traian Basescu volt román elnök lányát

Ötéves börtönbüntetésre ítélték Traian Basescu volt román elnök lányát