szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyílt levélben fejtette ki a Magyar Orvosi Kamara elnöksége, milyen módszertani hibákkal van tele a táblázat, amelyet a vakcinák hatásosságáról közzétett a kormány.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Nyílt levélben reagált a Magyar Orvosi Kamara elnöksége arra a táblázatra, amelyet a kormány a koronavírus elleni vakcinák hatékonyságáról közzétett. Mint írták,

"Ezek az adatok a jelenleg közölt formájukban nem alkalmasak az egyes vakcinák hatásosság-különbségeinek megállapítására".

Azt is kifejtették, hogy mi a baj az adatsorral:

  • ismeretlen a feldolgozási metodika,
  • hiba, hogy egyben kezelik az első és a második oltás adatait,
  • nem foglalkoznak azzal, hogy az egyes vakcinákkal oltottak egészségi állapota különböző,
  • más az oltások időbeli eloszlása,
  • és nem számolnak az egyes vakcinákkal oltottak eltérő korátlagával.

Így az adatok „összehasonlításra, mélyebb következtetések levonására nem alkalmasak”.

Arra kérték a kormányt és az operatív törzset, tegyék lehetővé, hogy a szakemberek kutathassák az oltással kapcsolatos adatbázisokat.

A táblázat Karikó Katalin, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója szerint is „teljesen félrevezető”, ha nem tüntetik fel a beoltottak és az elhunytak korát. Ráadásul ha komolyan vennénk a táblázat számait, akkor abból az jönne ki, hogy Magyarországon kétszázhuszonötször annyian halnak meg az oltottak közül koronavírusban, mint az Egyesült Államokban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Ezer sebből vérzik a kormány vakcinatáblázata, az operatív törzs semmilyen magyarázatot nem adott

Sem a vakcinák hatékonyságának igazolására, sem az oltóanyagok hatékonyságának összehasonlítására nem alkalmas az a táblázat, amit vasárnap tett közzé a kormány. Ha komolyan vennénk a táblázat számait, akkor például Magyarországon kétszázhuszonötször annyian halnak meg az oltottak közül koronavírusban, mint az Egyesült Államokban, ami nyilvánvalóan nonszensz.