szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Adobe által fejlesztett Flash Player január óta nem kap biztonsági frissítéseket, így egyre nagyobb kockázatot jelent a használata.

December végével hivatalosan is nyugdíjba vonult a Flash technológia alapját meghatározó lejátszó. Az Adobe még 2020 nyarán jelentette be, hogy 2021. január 1-jétől már semmilyen (biztonsági) frissítést nem készít hozzá, a felhasználókat pedig arra biztatja, hogy mielőbb töröljék a segédprogramot a gépükről.

Eddig ez csak egy erős ajánlás volt, a Microsoft azonban úgy döntött, a felhasználók védelme érdekében egy konkrét lépéssel is hozzájárul ahhoz, hogy biztonságban legyenek. A cég egy blogbejegyzésben jelentette be, hogy a nyártól kezdve egy olyan eszköz is érkezik a Windows 10-hez készülő frissítőcsomaggal, ami automatikusan eltávolítja a gépről a Flash Playert.

A Microsoft tájékoztatása szerint a KB4577586 kódnévvel ellátott frissítést 2021 júliusától kezdik majd el minden felhasználó számára elérhetővé tenni. A csomag emellett bekerül majd a Windows 8.1, a Windows Server 2012, valamint a Windows Embedded 8 Standard biztonsági frissítőcsomagjába, valamint a rendes havi frissítőbe is.

A Microsoft egyébként korábban már közzétett egy, a Flash eltávolítására alkalmas eszközt, ám annak használata opcionális volt. Ezúttal viszont nincs menekvés, mindenki gépéről törlődik majd a program.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!