szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre közelebb a szélesebb körű gyakorlati bemutatkozáshoz egy izraeli startup különleges hangfelismerő rendszere, amelyik mesterséges intelligencia támogatásával, a beszéd alapján kiszűrheti azokat, akik megfertőződtek a koronavírussal.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-fertőzés megállapítása nem egyszerű, a tünetek ugyanis egyénenként eltérőek lehetnek. A Vocalis Health nevű, 2019-ben alapított izraeli startup ezért is próbált egy általánosságban is jó előszűrő rendszert kifejleszteni, amelyik a beszéd során képzett hangok változását használná a diagnózis felállítására. A munkát, hangminták gyűjtésével, még tavaly márciusban kezdték.

A Vocalis szoftveres termékéhez, a VocalisCheckhez okostelefonokon vagy más eszközökön keresztül lehet hozzáférni. Az alkalmazás mögött búvó mesterséges intelligencia egyébként nem Covid-specifikus: azonosítani tudja különféle betegségekben szenvedő betegek hangjellemzőit anélkül, hogy a páciensnek kórházba kellene mennie. A Vocalis az elmúlt év során rengeteg adatot gyűjtött az emberek hangjával kapcsolatban. Algoritmusuk 512 jellemzőt von ki egy-egy hangmintából, és ebből képet, úgynevezett spektrogramot készít. Ezzel tudja diagnosztizálni a lehetséges betegségeket, összehasonlítva a rögzített hangmintát a „beteg” hangmintával. Ez utóbbit klinikai vizsgálatok során rögzítették.

©

A Covid-teszteléshez mindenekelőtt le kell tölteni egy mobilalkalmazást (VocalisCheck). Ezt megnyitva válaszolni kell néhány, a fertőzés esetleges tüneteivel kapcsolatos kérdésre, majd 50-70-ig kell számolni. Az algoritmus ezután összehasonlítja a beszéd „képét” az elmentett covidos felvételekkel, összeveti ezeket a jelzett tünetekkel, és egy percen belül közli az eredményt, ami természetesen csak előszűrésnek tekinthető.

Februárban a Vocalis közös projektet indított egy indiai céggel, amelyben 2000 résztvevőt teszteltek. Alanyaik több nyelven beszéltek, beleértve az angolt, a hindit, a marathit és a gudzsaráti nyelvet. Az algoritmusok hatékonyságának felmérése érdekében okostelefonokra telepítették a VocalisCheck eszközt. A projekt végén a kutatók azt találták, hogy az algoritmus 81,2 százalékos pontossággal mutatja ki a COVID-19 fertőzést, még úgy is, hogy a vizsgáltak közül sokan tünetmentes betegek voltak. A Vocalis eszközei jelenleg az Egyesült Államokban, Chilében, Indonéziában, Dél-Afrikában, Romániában és Luxemburgban vannak telepítve az állami és a magánszektorban.

A következőkben a vállalat további hangmintákat szeretne beszerezni felhőalapú adatbázisukba, annak érdekében, hogy a fertőzés kimutatása még pontosabb legyen. Tervbe van véve, hogy a megoldást kereskedelmi forgalomba hozzák, és több régió számára is elérhetővé teszik.

A VocalisHelah módszere, a Covid-19-szűrésen kívül jelenleg olyan betegségekre összpontosít, mint a krónikus obstruktív tüdőbetegség, a pangásos szívelégtelenség és a pulmonális hipertónia.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!