szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csütörtök este elérhető az alkalmazás, amellyel igazolhatjuk a koronavírus elleni védettségünket, az alkalmazásba csak egy túlbonyolított folyamaton keresztül lehet regisztrálni, és azt végigküzdve sem garantált a siker.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A Play áruházból androidos eszközökre, az App Store-ból iPhone-ra is elérhető a plasztikkártyát kiváltó digitális védettségi igazolvány.

A regisztráció csak néhány lépésből áll, és elvileg néhány perc alatt elvégezhető– az alkalmazáshoz érkezett értékelések azonban visszatükrözik saját tapasztalatainkat: a gyakorlatban azért nem karikacsapás jelleggel megy a dolog. Az EESZT app jelenleg 708 értékelésnél jár, melyek átlaga az 5 pontos skálán 1,1. A legtöbb vélemény arról szól, hogy az alkalmazással vagy el sem lehet jutni a PIN-kódos azonosításig, vagy ha igen, akkor is azt írja ki az alkalmazás, hogy sikertelen a regisztráció. Pénteken délelőtt mi is megpróbáltunk regisztrálni az alkalmazásba – többször is, sikertelenül.

Maga a folyamat kissé túlbonyolított:

  1. be kell lépni a lakossági EESZT oldalra,
  2. le kell tölteni az említett appot a készülékre,
  3. az EESZT weboldalán a Mobilalkalmazások fülre kattintva el kell indítani az EESZT alkalmazás regisztrációját,
  4. a mobilon el kell indítani az alkalmazást, majd beírni a tajszámot,
  5. ezek után a weboldalról vagy beolvasni a QR-kódot, vagy kézzel beírni az azt kiváltó kódot,
  6. a weboldalon beírni a mobil kijelzőjén megjelenő kódot,
  7. megadni a PIN-kódot az oldalon,
  8. majd a sikeres regisztráció után bejelentkezni a mobilos appba.

Erről a folyamatról egy videót is találni az EESZT oldalán.

A fentiekkel ellentétben hiába vettük végig a lépéseket, sokadjára sem sikerült a regisztráció. A QR-kódot többszöri próbálkozásra, egyik alkalommal sem sikerült beolvasunk, így minden egyes próbálkozáskor kézzel kellett beírnunk egy hosszú kódot.

Tapasztalatunk szerint ezen a ponton a legtöbb esetben nem lehet túljutni. Bár volt, amikor igen, előrébb akkor sem jutottunk: hiába mutatta azt a weboldal, hogy a regisztráció megtörtént, az alkalmazásban azt az üzenetet kaptuk, hogy a művelet sikertelen volt.

©

Ekkor nem tehettünk mást, mint töröltük a regisztrációnkat az EESZT weboldalán, és újra elindítottuk a folyamatot. Ekkor ismét csak többszöri próbálkozás után sikerült regisztrálni az appot, ám az alkalmazásban ismét arról kaptunk értesítést, hogy sikertelen volt a művelet. Ekkor viszont már az EESZT weboldalán sem tudtuk törölni a regisztrációnkat.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!