szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jövőben 5 helyett 31 napig lehet 2-8 Celsius-fok között tárolni azokat a Pfizer-vakcinákat, amelyeket még nem bontottak meg.

Jóváhagyta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), hogy a jövőben a jelenleginél jóval rugalmasabb módon lehessen kezelni a Pfizer és a BioNtech közös fejlesztésű koronavírus elleni oltóanyagát, a Comirnatyt.

Az új előírás szerint a fagyasztásból felengedett vakcinát 2-8 Celsius-fokon (vagyis egy normál hűtőszekrényben) a jövőben 31 napig is lehet tárolni a felhasználás előtt abban az esetben, ha az ampullát még nem bontották fel. Mindez igen komoly könnyebbséget hoz a logisztika számára, jelenleg ugyanis egy bontatlan, de már a mélyhűtésből kivett szérumot bontatlan formában legfeljebb 5 napig lehetett tárolni.

[A BioNTech egy könnyebben tárolható és szállítható vakcina engedélyezésén dolgozik]

Az EMA – amely a döntést az előzetes vizsgálatok alapján hozta meg – szerint a módosítás több szempontból is fontos: egyfelől könnyebbé teszi a oltóanyag kezelését és tárolását, másfelől pedig az országok is jól járnak, hiszen így tovább marad felhasználható egy-egy oltási kampány után kimaradt bontatlan tétel.

A Pfizer a módosítást a fiolák címkézésében is fel fogja tüntetni, az EMA pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a helyes tárolás érdekében mindig ellenőrizni kell a címkét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!