szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemcsak a kisgyerekeket zavarja éneklés közben a lárma, a madárfiókákat éppúgy, és ennek hosszabb távra szóló következményeit sem lehet kizárni.

A szüntelen erős utcai zajok erősen megzavarják énekük tanulása közben a madárapróságokat, miközben gátolják immunrendszerük működését is, erre mutattak rá a Max-Planck Intézet starnbergi ornitológiai részlegének kutatói egy friss tanulmányukban. A kellemetlen zajok életük kritikus fejlődési stádiumában zavarják meg a tanulást – jegyezte meg Henrik Brumm, a nemzetközi kutatási program vezetője.

Még annak a veszélye is fennáll, állítja, hogy a közlekedési zajok magát a dalokat is átalakítják a fiókák hamis tolmácsolásában.

Erre akkor kerülhet sor, miközben a dallamokat egymásnak továbbadják.

A Science Advances folyóiratban bemutatott kutatáshoz rendszeresen előjátszották hím zebrapinty fiókáknak érett, felnőtt hím zebrapintyek énekét. A madárkák egy csoportjának ehhez még erősebb lármát is párosítottak, olyat, amilyet egy forgalmas utcán hallani lehet. A kutatók megállapították, hogy a hangos fészekből származó fiókáknak gyengébbek voltak az immunreakciói, ami azt jelenti, hogy a lárma, mint krónikus stresszforrás jelen van ezeknél a madárkáknál. A fiókák énekhangi fejlődését mindez erősen hátráltatja, a megtanulandó ének elsajátításának pontosságát észrevehetően zavarja.

Egy szintén zebrapintyekkel folytatott korábbi kutatásban hosszabb ideig figyelték a fiókákat és azt tapasztalták, hogy a lármás környéken született apróságok kisebbek voltak, mint a nyugodtabb helyeken cseperedő sorstársaik. Más megfigyelések ugyanakkor arra mutattak rá, hogy egyes merészebb fiókák megpróbálták nagy hangerővel elnyomni a kétségkívül durván zavaró zajokat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!