szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Duke Human Vaccine Institute kutatói olyan újfajta vakcinát fejlesztettek, amely az állatkísérleti szakaszban igen jó eredményeket adott: a beoltott alanyok egyszerre több koronavírus-variáns ellen is védetté váltak.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa is idézi Facebook-oldalán azt a nemrég megjelent publikációt, amely a koronavírusok “végső legyőzésének lehetőségével kecsegtet”. A tudományos összefoglaló a Nature folyóiratban jelent meg, és egy újfajta vakcinatechnológiával foglalkozik.

Mint Kemenesi írja, a tudomány már jóval a járvány előtt foglalkozott a koronavírus legyőzésének témájával, és az elmúlt évtizedek nagyszerű tudományos eredményei most egy új irányt hozhatnak a vírus elleni hosszú távú harcban.

A kérdéses vakcinát a Duke Human Vaccine Institute kutatói fejlesztették, és az állatkísérletes fázisban igen jó eredményeket hozott:

a beoltott alanyokat egyszerre több SARS-CoV-2 variáns, a 2002-es SARS-CoV-1 és egyéb, közeli rokon koronavírusok ellen is megvédte.

A technológiát Kemenesi Gábor szerint pánkoronavírus vakcinatechnológiának nevezik. “A SARS koronavírus-járványt követően, egy, a fertőzésből felgyógyult páciens vérében olyan speciális antitesteket találtak a tudósok, melyek nem csupán a SARS vírust voltak képesek megkötni (neutralizálni), hanem más, rokon koronavírusokat is. Ez a megfigyelés vezetett el a jelenlegi fejlesztéshez és mutatta meg, hogy a pánkoronavírusvakcina-fejlesztéseknek lehet létjogosultsága” – írta a kutató.

Kemenesi kitér rá, hogy a vírus tüskefehérjéje egy nagyon összetett, viszonylag nagy méretű fehérje. A sejtekhez való tényleges kötődésben ennek csupán egy része játszik szerepet, az úgynevezett receptorkötő-domén (RBD). “Az említett beteg véréből kimutatott, széles körű védelmet ígérő antitestek végül rámutattak a receptorkötő-domén gyenge pontjára. Létezik ugyanis egy kifejezett pont a fehérjén belül, amelyre a termelődött antitestek hatékony neutralizáló (semlegesítő, a testi sejtekhez való kötődést megakadályozó) hatást fejtenek ki. Méghozzá széleskörűen, azaz az ilyen antitestek nem csupán a SARS-CoV-2 ellen képesek védelmet nyújtani, hanem bekötődnek és neutralizálnak más, rokon koronavírusokat is, és ami jelenleg a legfontosabb: az összes vizsgált SARS-CoV-2 variánst is”.

Kemenesi úgy folytatja, hogy a kutatók lényegében ezt a receptorkötő domént kötötték több példányban egy nanorészecske felszínére, a megfelelő szerkezetben.

Az így beoltott állatok pedig százszázalékos védelmet nyertek a SARS-CoV-2 fertőzés ellen, de a brit, dél-afrikai és brazíliai variáns és más, közeli rokon koronavírusok (SARS-szerű bétakoronavírusok) ellen is.

Kemenesi Gábor szerint az elmúlt 20 évet nézve a mostani a harmadik koronavírus-járvány, amely az emberiséget érte, így “ez a fejlesztés igazi tudományos áttörésnek számít a koronavírusok elleni védekezésben”. A legfőbb megállapítás pedig az szerinte, hogy a pánkoronavírus-vakcinák segítségével akár tartósan és széleskörűen is képesek lehetünk kivédeni a koronavírusok jelentette fenyegetést.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Elkezdtek maszkot hordani a járványtagadók, hogy az oltottaktól védjék magukat

Újra és újra elcsodálkozhat a világ a tudományos élet híreit csak tisztes távolságból követők – vagy közelebbről sem értők – viselkedésén. Oltásellenesek egy csoportja most például ugyanúgy arcmaszkot visel, mint a többi ember, de ők egész más okból: így védik magukat a “kilökődő” vakcinadaraboktól.