szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Milliók halálát okozhatja évente a nem megfelelő gyümölcs- és zöldségbevitel – bizonyították már korábban többen is. A Tufts Egyetem szakemberei azonban számszerűsítették is e megállapításokat.

A vizsgálatok során 113 országot figyelembe véve becsülték meg az átlagos nemzeti gyümölcs- és zöldségfogyasztást. Összevetették ezt az egyes országok halálozási okaira vonatkozó adatokkal. A hatás azokban az országokban volt a legegyértelműbb, ahol alacsony a gyümölcs- és zöldségbevitel.

Hét szív- és érrendszeri halálesetből egyet az okozott, hogy valaki kevés gyümölcsöt evett, míg a zöldségek esetében 12:1 az arány.

Az is kiderült, hogy a férfiak általában jobban érintettek, valószínűleg azért, mert a nők szívesebben esznek zöldféléket, gyümölcsöket.

A kutatók szerint az optimális gyümölcsbevitel körülbelül 300 gramm (két kis alma) naponta, a zöldségeknél 400 gramm, ami nagyjából három csésze nyers sárgarépának felel meg. A jelenlegi táplálkozási prioritások az elegendő kalóriára, a vitaminpótlásra, az adalékanyagok (pl. só, cukor) csökkentésére fókuszálnak.

Fontos dolog derült ki a reggeliről

Kétszer annyi kalóriát égethet el, ezzel megelőzheti az elhízást és a magas vércukorszintet az, aki nagy vacsora helyett reggelire eszik többet - derítették ki német kutatók.

A Tufts Egyetem kutatói viszont hangsúlyozzák, hogy jobban oda kell figyelni a védőélelmiszerek, például a gyümölcsök, zöldségek elérhetőségének és fogyasztásának növelésére.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!