Milliók lakhatnak jól belőle, és még a klímaváltozáson is segít, mi az?

Egyelőre feloldhatatlannak látszik az ellentét a mezőgazdasági területek iránti igény és az erdők megtartása között. Skót kutatók ötlete nemcsak élelmezési szempontokból jelenthet megoldást, hanem mérsékelheti az éghajlatváltozás negatív hatásait is.

  • hvg.hu hvg.hu
Milliók lakhatnak jól belőle, és még a klímaváltozáson is segít, mi az?

Egyre inkább tudatosul az erdőirtás káros hatása, azonban feloldhatatlannak látszik az ellentét az erdők megtartása és az élelmiszertermelés földhasználati igényei között. A mezőgazdasági területek iránti kereslet az erdőirtás legfőbb mozgatórugója, és ez az előrejelzések szerint fel is fog gyorsulni az elkövetkező években.

A Stirlingi Egyetem kutatói éveken keresztül gyűjtöttek és elemeztek publikált forrásokból származó adatokat a fentiekkel kapcsolatban. A Proceedings of the National Academy of Science folyóiratban megjelent tanulmányukban olyan ötletet osztottak meg, ami csökkentheti az erdőirtás szükségességét, mi több, ösztönözheti a faültetést.

Stirling Egyetem

A kutatók szerint emberek milliói számára jelenthetnek értékes táplálékoka a fák mellett termesztett ehető gombák, amelyek pozitív hatással lehetnek az éghajlat-változásra. Az ehető ektomikorrhiza-gombák erdőben történő termesztése (a faültetési állomány gyökérrendszerének velük történő beoltása) hektáronként akár 12,8 tonna szenet is megköthet évente, miközben rengeteg embernek jelenthet tápanyag-forrást. „Ez pedig óriási előny, mert ennek az élelmiszernek az előállítása aktívan hozzájárulhat az éghajlat-változás mérsékléséhez. Ha ezt összehasonlítjuk más nagyobb élelmiszer-csoportokkal, akkor ez az egyetlen, ami ilyen járulékos előnyökkel jár, minden más fő élelmiszer-kategória üvegházhatású gázok kibocsátásával jár a termelés során – állítja Paul Thomas vezető kutató.

Úgy számolják, hogy ha ezt a rendszert kombinálják a jelenlegi erdészeti tevékenységekkel, az élelmiszertermelési szint óriási lehet. Ha erre már korábban is felfigyeltek volna, akkor 18,9 millió ember számára elegendő élelmiszert termelhettek volna évente. Thomas azt is elmondta, hogy a technológia még csak most van kialakulóban, és még sokat kell tenni az előnyök realizálása érdekében.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.