szerző:
Tokfalvi Elek
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Nemzeti Együttműködés tudja, hogy honnét fenyeget az igazi veszély, és fellép ellene akkor is, ha saját korábbi szavait kell meghazudtolnia.

Az hagyján, hogy a rendőrség az ártatlan Csókakőn teremtett szükségállapoti körülményeket, miközben a gárdistákat Dunaföldváron avatták, és hogy a bíróság a szexuális irányultsággal hozta közös nevezőre a nyila… nemzeti radikalizmust, de van itt egy érdekesebb hír. Az Index szerint a rendőrök bevittek egy „körülbelül ötfős” (az hány lehet?) társaságot, mert a Pussy Riotéra emlékeztető fejharisnyát viselt. Nem az uszítókat, nem a bíróság megvetőit, nem azokat, akik a rendőrséget hagyományosan ávósozzák, cigány- és buzibarátnak tekintik, hanem pár poénkodó későhippit

A jogalap megvolt hozzá, ugyanis az idén január óta hatályos szabálysértési törvény 169. paragrafusa szerint „a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó rendezvényen vagy a sportrendezvények biztonságáról szóló kormányrendelet hatálya alá tartozó sportrendezvényen az arcát olyan módon eltakarva jelenik meg vagy tartózkodik, amely alkalmas arra, hogy meghiúsítsa a személyének a hatóság vagy az eljáró hivatalos személy által történő azonosítását”. A büntetés elvben akár hatvan napi elzárás és 300 000 forint pénzbírság is lehet. Tiltakozott is ellene – a Jobbik.

Mivelhogy a símaszkos, betyárkendős tüntetés azoknak a társaságoknak a specialitása volt, amelyekkel a Jobbik minimum egyetért. Az arc eltakarása a 2006. őszi sajnálatos események idején jött divatba, hogy a köveket, Molotov-koktélokat és egyéb használati tárgyakat hajigálók anonimitásban maradhassanak, azaz a rendőrség ne végezhesse a munkáját, a közrend és közbiztonság fenntartását. A rendőrök azonban „Gyurcsány rendőrsége” volt, Gyurcsányt pedig a túlnyomó többség nem szerette, ezért széles népi egységfront alakult ki annak érdekében, hogy továbbra is lehessen símaszkban dobálni.

Eleinte, a Petrétei-korszakban az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a naiv és egyenes utat választotta: mivel a magyarnak mintául szolgáló német és osztrák gyülekezési törvényben szó esik az arc eltakarásának tilalmáról (is), úgy gondolták, hogy a hazai gyülekezési törvényt kellene megváltoztatni. Ez azonban kétharmados, a Fidesz egyetértése kellett volna a módosításhoz, a Fidesz pedig harsányan röhögött. Balsai István (jelenleg megérdemelten alkotmánybíró) ekkortájt sütötte el az ATV egyik vitaműsorában azt az örökbecsűjét, hogy neki ne írják elő, hogyan öltözködjön egy tüntetésre, höhö.

A következő fázisban a Gyurcsány-kormány már a szabálysértési törvényt akarta módosítani. Abból a politikai tetszés szerint hol elővett, hol elfelejtett alkotmánybírósági állásfoglalásból indult ki, hogy a kétharmados elv csak azokra a jogszabályi helyekre vonatkozik, amelyek az alapjog „lényegi tartalmát” érintik. És ha valaki símaszkba bújik, attól még elüvöltheti, ami a lelkét nyomja. Így aztán a nemzeti ünnepek szétbarmolásának és egyéb, a gyülekezési  törvény hatálya alá eső, hagyományőrző rendezvényeknek kedvelt fénypontja maradt az eltakart arccal történő kollektív uszítás és dobálás. A kormányon kívül senki sem merte fölvetni, hogy ugyan miért tartozik a vélemény kifejezéséhez az arc eltakarása, úgyhogy Draskovicsék feladták, minden maradt a régiben, egészen 2011 őszéig.

A Fidesz, valamint önkéntes és önkéntelen segítői a gyülekezési jog ésszerűsítésének – a közre veszélyes visszaélések megakadályozásának – 2010 előtti blokkolásával kettős célt értek el. Egyrészt gyengítették a rendőrséget az erőszakos támadókkal szemben, ezzel együtt a gonosz kormányt, és megerősítették azt a folklorisztikus politológiai tételt, hogy Gyurcsánnyal szemben minden eszköz megengedhető. (Aztán, amikor már nem volt Gyurcsány, akkor is minden meg volt engedve. Nekik. A jónép meg csodálkozott.) Másrészt vég nélkül lehetett gúnyolódni és kárörvendeni, hogy a kormány – amely e minőségében nem gonosz és erőszakos, hanem éppen hogy puha és cselekvésképtelen – képtelen fenntartani a rendet. Ezzel megerősítették azt a hitet, hogy itten valakinek, aki nem Gyurcsány, rendet kell teremtenie.

A rendteremtő szerepére dr. Pintér Sándort választotta ki a Kárpátok Új Géniusza, dr. Pintér úgy döntött, hogy az „alkotmányos aggályok” értelmüket vesztették. Most, hogy ez már nem Gyurcsány rendőrsége, hanem a NER-é, a csuklyaviselés megengedése – más alapjogi tündökletekkel együtt – betöltötte funkcióját, a bűnüldözés minden józan észen túli bénítását, a közrend és a közbiztonság biztonságos és tartós veszélyeztetését. Már nyugodtan ki lehet mondani, hogy az, ami: veszélyes hülyeség.

Ezt nem értette a Jobbik, amikor azt hitte, hogy elvi vagy stratégiai egyetértés van a fekete kurucok békén hagyása mögött, és ezt a hallgatólagos megegyezést a Fidesz valamiért felmondta. De kár volt aggódniuk Gaudi-Nagy Tamáséknak: amikor szükség van rájuk, továbbra sem bántják őket, a mostanra valahogy megszelídült kőhajigálók és gyújtogatók nyugodtan vállalhatják az arcukat. A rendőrség az első adódó alkalommal nem őket zsuppolja be, hanem a moszkvai punklányok magyar szimpatizánsait.

Tudni kell ám, kik a szabadság hívei, nem szabad kesztyűs kézzel bánni velük.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Utolsó ellentámadásba kezdett a vesztésre álló ukrán elnök

Utolsó ellentámadásba kezdett a vesztésre álló ukrán elnök

A legújabb divat: a nyaraló

A legújabb divat: a nyaraló

Kellett két üveg tequila, hogy átmenjen a Kasszás Erzsi-reklám a CBA-nál

Kellett két üveg tequila, hogy átmenjen a Kasszás Erzsi-reklám a CBA-nál

Két drón is besegített a Notre-Dame oltásába

Két drón is besegített a Notre-Dame oltásába

Íme egy török, akiben a majdnem diktátor Erdogan is emberére akadt

Íme egy török, akiben a majdnem diktátor Erdogan is emberére akadt

Se Jégvarázs, se Mickey egér – Miért kihagyhatatlan az osztrák Familypark?

Se Jégvarázs, se Mickey egér – Miért kihagyhatatlan az osztrák Familypark?