szerző:
Tetszett a cikk?

Aki eddig a hátrányos helyzetűek körébe tartozott, azok egy jelentős része ma már nem az.

Sejtettük már tavaly, amikor a „hátrányos helyzetű” fogalmát újradefiniálták, hogy ez adminisztratív módon csökkenteni fogja a kategóriába tartozókat. A felvetésekre a válasz az volt, hogy erről majd akkor lehet reálisan meggyőződni, ha minden jegyzői igazolás lejár. Vagyis ez év szeptemberére.

Hát most lejárt. Próbáltam információt szerezni, több felől is. Mindenhol szembetűnő a csökkenés. Pedig az életkörülményekben, élethelyzetekben nem volt ilyen látványos változás. Mégis, aki eddig a hátrányos helyzetűek körébe tartozott, azok egy jelentős része ma már nem az. Ami logikus, hiszen, „Magyarország jobban teljesít”.

Eddig az a gyerek volt többek között hátrányos helyzetű, aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesült, vagyis a jövedelemviszonyok alapján történt a besorolás. Ma ez már nem elég. Három ponttal bővítették a kritériumokat, melyekből, ha egy teljesül, hátrányos helyzetű, ha kettő, akkor halmozottan hátrányos helyzetű a gyermek. Tiszta szabályok, amelyek könnyedén alkalmazhatók.

Az első pont a szülők végzettségére vonatkozik. Ami legfeljebb alapfokú lehet, a hátrányos helyzetűek esetében. (Eddig ez a halmozottan hátrányos helyzet definíciójához tartozott.)  A második kritérium, az alacsony foglalkoztatottság. (Vagyis a gyermekvédelmi kedvezmény kiadása előtti 16 hónapban legalább 12 hónapig álláskeresőként van a szülő nyilvántartva.) Ez most, a közmunkaprogramok idején szinte mindenkinél kiesik. Mert pár hónapra majdcsak mindenkit behívnak.

A harmadik az elégtelen lakókörnyezet, ahol korlátozottan biztosítottak a gyermek fejlődéséhez szükséges feltételek. Ez meglehetősen szubjektív kategória, ráadásul necces, ha erről igazolás van, hiszen magához vonzhat védelembe vételt, esetleg kiemelést, tömegesen, ha valaki komolyabban veszi a helyszíni szemlét.

Szóval, ma, azok, akik e feltételek közül legalább egynek nem felelnek meg, nem tekinthetők hátrányos helyzetűnek. Sok helyen találtam olyan arányt, ahol a tavalyihoz képest harmadával csökkent a kategóriába tartozók aránya.

Hogy mi a következménye? Egyelőre a szülők még keveset érzékelnek. Az ingyenes tankönyv és étkezés még a gyermekvédelmi kedvezményre jár. Egyes oktatási formáknál már van változás, pl. a művészeti iskolánál nagyobb arányban kerülnek a fizetős kategóriába a gyerekek, és mivel az életükben legfeljebb annyi változott, hogy pár hónapra a 22800 Ft 47000 Ft-ra nőtt, ebből kevés fordítható efféle lehetőségek elérésére. Pár éve nagy dolog volt, hogy a művészetoktatáshoz mindenki hozzáférhetett, mert a hátrányos helyzetűeknek ingyenes volt, ma már ebből kiszorul egy réteg.

Persze ott vannak az ösztöndíjak, a tanodák, az integrációs támogatást igénylő iskolák, melyeknél a csökkenő hátrányos helyzetű, vagy halmozottan hátrányos helyzetű létszám alapvető változásokat hoz majd. Van, ahol már azt rebesgetik, jövőre a tankönyv és étkezési kedvezmény is ehhez kötődik majd. És ki tudja, a felsőoktatásba bekerülőknek miféle esély marad?

Amit persze lehet úgy nézni, hogy jobb a helyzet. De a szegénységi mutatók szerint nem. Mert az nő. Megállíthatatlanul, esélytelenségbe vezető életutakkal.

Gondolkodtam azon is, miért akkora pozitív dolog az, hogy többen kaptak ingyenes tankönyvet. Ez ugyanis színel a szegénység növekedésével: egyre többen kaphatnak a jövedelmük alapján gyermekvédelmi kedvezményt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!