szerző:
Tetszett a cikk?

Most akkor mi is ez műsor? De tényleg. Szombat este érdeklődve, de tényleg az őszinte kíváncsiságtól vezérelve belenéztem A dal című köztelevíziós könnyűzenei műsorba. Nos, okosabb nem lettem. Azt kérdeztem eddig is, és azt kérdezem most is, hogy ez mi?

Hiába nyilvánvaló, hogy a műsor évről évre vetkőzi le az úgynevezett gyermekbetegségeit, és hogy 2015-re egy technikailag már mondjuk vállalható produkció lett belőle – oké a közmédiának van pénze, abból lehet is –, még mindig nem értem, hogy ez a dolog végül is mi akarna lenni. Attól félek, hogy a műsor szerkesztői, készítői sem pontosan. Ez viszont baj.

Egy hazai dalválogató, amely a kortárs magyar könnyűzene új és izgalmas hangjait keresi, hogy – lásd közszolgálati küldetés, lásd Petőfi rádió, lásd Nagy-szín-pad – megmutassa azokat a közönségnek, pezsdítse a hazai popkultúrát, megpörgesse a hazai piacot? Vagy valóban Eurovízió-dalválogató, amely a most már talán a zenehallgatók/médiafogyasztók számára is úgy ahogy, valamennyire, netán jól ismert, popkulturális értelemben nonszensz, a kortárs könnyűzenei trendekkel és folyamatokkal nulla kapcsolatban álló, de persze szórakoztató eseményként a maga módján jól felépített, össznépi európai ökörködésre, az Eurovíziós Dalfesztiválra keres egy oda valóban illő, a maga módján jól felépített és jól menedzselt dalt? Vagy mindegy?

©

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy tavaly, a Kállay-Saunders-dallal, 2011-ben a Wolf Kati-, és, ha nagyon megengedők vagyunk, tulajdonképpen tavalyelőtt, a ByeAlex-számmal is (olyan, amilyen) Eurovízió-kompatibilis számot és előadót küldött Magyarország a nemzetközi popbiznisz szempontjából valóban teljesen irreleváns rendezvényre, melynek soha egyetlen győztese sem tudott – az ilyen-olyan, ennyi vagy annyi ideig tartó bulvárbohóckodástól eltekintve – valódi sikert és jelenlétet profitálni a fesztiválgyőzelemből. Jó, az ABBA vagy Céline Dion, ők igazi csillagok, de őket sem az Eurovízió emelte valódi nemzetközi sztárrá. A többi emblematikus győztesről, mondjuk Dana Internationalről vagy Conchita Wurstról ilyen értelemben ne is beszéljünk. Amikor e műsor gazdái az Eurovízió kapcsán nemzetközi sikerrel (vagy legalábbis jelenléttel) hitegetik a fiatal hazai zenészeket, nem tudják miről beszélnek, vagy tudják, és akkor nagyobb a baj.

És tényleg, miért többek között a közmédia alkalmazottai, miért nem a hazai zenei színtér fiatal, világlátott, de legalábbis trendeket ismerő, érvényes tudással rendelkező új játékosai, producerek, dalszerzők, ülnek a zsűriben? Hát igen, csupa kérdés.

Mivel a műsor profilja e pillanatig is tisztázatlan, keveredik benne sz*r, szappan, szalámi. A dal imázsa homályos, elmosódnak a kontúrok – odakeverednek közép- és szépkorú, sokat látott énekesnők, énekesek, zenekarok, kertévés tehetségkutatókból ismert fiatalok, a kerrádiós középgeneráció, meg a Petőfi rádióból ismert hazai előadók, vagy onnan sem ismert kezdők. Az azonban, hogy a műsor mission statementje, arculata, üzenete nem világos, kizárja azt, hogy ez a műsor olyan kúl termék legyen, amelyre egymás után akarjanak felugrálni a kortárs hazai pop valóban izgalmas feltörekvői, de azt is, hogy A dal egy világosan az Eurovízióra kihegyezett, profi camp-edzőtábor legyen. Ebben a zavaros helyzetben fordulhat elő, hogy Csiszár Jenő egy indie-gitárpopban utazó együttesnek azt mondja, hogy tök jók, de nem feltétlenül az Eurovízión a helyük (Akkor miért válogatták be őket a műsorba, ami egy Eurovízió-dalválogató?), míg Pierrot egy produkciót azzal olt le (bizonyos értelemben joggal), hogy szép-szép, de mi itt Eurovízió-kompatibilis dalt keresünk.

A dalba jelentkező hazai zenészek számára ez a műsor pillanatnyilag egy vonzó ajánlatot tartalmaz: dalaikat abban a néhány hónapban/szűk fél évben a közmédia megpörgeti a saját felületein. Nekik, igen, az is valami.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem elég Sorost führerezni ahhoz, hogy valaki teljesen kiírja magát a NER-ből

Nem elég Sorost führerezni ahhoz, hogy valaki teljesen kiírja magát a NER-ből

Együtt látható Madonna összes gyereke az ünnepi videón

Együtt látható Madonna összes gyereke az ünnepi videón

Megerőszakolta a gyerekét, felvételt is készített róla egy férfi Budapesten – letartóztatta a rendőrség

Megerőszakolta a gyerekét, felvételt is készített róla egy férfi Budapesten – letartóztatta a rendőrség