A Hezbollah és Hamász Izrael-ellenes provokációi ismét bizonyítják, milyen jól tudják kihasználni a terroristák az emberi jogokat és a médiát a demokráciák elleni küzdelmükben.

© AP
Az iszlám szélsőségesek, saját polgáraik mögé rejtőzve, választás elé állítják a demokráciákat: vagy megszegitek saját erkölcsi törvényeiteket, amikor szembeszálltok velünk, és eközben óhatatlanul is ártatlan polgárok életét oltjátok ki, vagy pedig, betartva erkölcsi elveiteket, szabad kezet adtok nekünk, hogy célba vegyük a ti ártatlan polgáraitokat. Akármelyiket is választják a demokráciák, köztük Izrael, csak veszíthetnek, a terroristák pedig csak nyerhetnek.

Egyetlen olyan tényező van, amely megváltoztathatja ennek dinamizmusát, és gyengítheti a terrorizmusnak, mint taktikának a vonzerejét. A nemzetközi közvéleménynek, a média Izrael-ellenes szegmensének, és az emberjogi szervezeteknek fel kellene ismerniük, a terroristák eszközként használják őket, hogy céljaikat elérhessék. Amikor egy demokrácia úgy dönt, megvédi polgári lakosságát és szembeszáll a civilek között rejtőzködő terroristákkal, a megbélyegzők triója működésbe lép: szinte azonnal megvádolják az illető demokráciát, hogy akciója „túlmértezett", "aránytalan” volt, "sértette az emberi jogokat". Ezzel tulajdonképpen a terroristák kezére játszanak, és újabb terrorakciókat tesz lehetővé, és mindkét oldalon még több polgári áldozat az eredmény. 

A Hamász és a Hezbollah arra törekszik, hogy az izraeli támadásoknak minél több libanoni és palesztin civil áldozata legyen.  Ezért tárolják a rakétákat szinte a polgárok ágyai alatt. Ezért indítják a rakétákat sűrün lakott településekről, ezért igyekeznek elvegyülni a civil lakosság között. Az áldozatokat „sahidoknak”, mártíroknak tekintik, akkor is, ha azok nem is akartak mártírok lenni. A törvény szerint az, aki emberi pajzsot használ védekezésül, felelős az illető haláláért, még akkor is, ha a „pajzs” életét egy rendőrgolyó oltotta ki.

Most azok, akik az izraeli városokat rakétákkal árasztották el, azzal fenyegetőznek, hogy meglepetéseket tartogatnak Izrael számára – vegyi és biológiai fegyverek bevetésére célozgatnak. Mit mondanának Izrael bírálói, ha a zsidó állam megpróbálna megelőzni egy ilyen támadást, és ennek civilek is áldozatul esnének? Vajon meg kellene-e várnia e fegyverek iszonyatos pusztítását, mielőtt visszacsaphat? Izrael kritikusai mit tartanának „arányos” válaszcsapásnak?

Alan Dershowitz a Harvard egyetem professzora. A kommentár eredetileg a Boston Globe-ban jelent meg. A fordítás a szerző engedélyével készült.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itt a világ első 3D-nyomtatott titánfelnije, és elképesztően mutat

Itt a világ első 3D-nyomtatott titánfelnije, és elképesztően mutat

Rengeteg ember vesz PlayStation 4-et, az is kiderült, mikkel játszanak rajta legtöbben

Rengeteg ember vesz PlayStation 4-et, az is kiderült, mikkel játszanak rajta legtöbben

Ismeretlen fegyvert tesztelt Észak-Korea

Ismeretlen fegyvert tesztelt Észak-Korea

Emelt jegyár, elmaradó bemutató – ezt hozza a tao eltűnése

Emelt jegyár, elmaradó bemutató – ezt hozza a tao eltűnése

Megjöttek a magyar rendőrök Macedóniából

Megjöttek a magyar rendőrök Macedóniából

A Ripost megtalálta Gyurcsányt a Gruevszki-botrányban

A Ripost megtalálta Gyurcsányt a Gruevszki-botrányban