szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gazdasági válság és a szélsőjobb megerősödése nemcsak veszély, hanem lehetőség is a magyar demokrácia számára: óhatatlanul egymáshoz közelíti, a közös érdekek felismerésére sarkallja a korábbi ellenfeleket. A Fidesznek szembe kell néznie azzal, hogy 2010 után nem elsősorban az MSZP, hanem a Jobbik jelenti számára a kihívást. A szocialistáknak pedig azt kell önmagukkal tisztázniuk, hogy középtávon nem tudják legyőzni egyszerre a Jobbikot és a Fideszt, tehát valamelyikükkel kénytelen lesznek együttműködni.

A minap Gerendás Péter végighallgatta Eli Wiesel holokauszt-túlélő előadását. A zenészt néhány nappal később levéllel kereste meg egy tévénéző, aki látta Gerendást az eseményen. Szerzője minősíthetetlen stílusban ócsárolta a gitáros zsidó származását és felszólította, hogy menjen el „valódi” hazájába, Izraelbe. Az eset csupán azért érdekes, mert Gerendás nem hagyta válasz nélkül a dolgot, és a Népszava hasábjain reagált a maga humanista módján a vádakra. Ugyanígy a karácsony előtti napokban került nyilvánosságra a hír: Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje nyilvános vitára hívná ki a Jobbik elnökét. Ezekből az eseményekből arra is következtethetnénk, hogy valamiféle párbeszéd megindulásának lehetünk tanúi a magyar közéletben.

A két eset kapcsán önkéntelenül felmerül a kérdés, kell-e Gerendásnak bizonyítani az „ártatlanságát” az általa el nem követett bűnökért. Bizonygatni kell-e ilyen esetekben a megtámadottaknak magyarságukat, hazaszeretetüket? Cáfolni kell-e minden alkalommal a hamis történelmi, gazdasági mítoszokat? Lehet-e szembesíteni értelmesen gyökeresen eltérő álláspontokat? Egyáltalán, szóba kell-e egyáltalán állni ilyen elveket valló emberekkel?

Jeskó József
Természetesen gesztusértékű dologról van szó, ám ilyenektől nem várhatjuk a demokratikus közbeszéd megújítását. Ezért nincs különösebb értelme egy Bokros-Vona vitának sem. Ugyanis a levélírónak, vagy a Jobbik elnökének zárt, ugyanakkor logikusan működő világképe van, amelyben nem jut hely semmiféle közös halmaznak vagy kompromisszumnak, és olyan hiteken alapul, amelyek legalább olyan erősek – ha nem erősebbek –, mint a másik oldalon Bokros gazdasági szemlélete, vagy Gerendás humanizmusa. Márpedig abban a pillanatban, ahogy a beszélgetőpartnerek között nincs egy közös minimum, csupán hitvitáik lesznek. Röviden: aki elutasítja a demokráciát, azzal értelmetlen demokratikus vitát folytatni.

Kell az átrendeződés (Oldaltörés)

Mégis felmerül a kérdés, hol lehetnek a demokratikus közélet megújításának, a vitakultúra újraépítésének lehetőségei. Először is szögezzük le: közéleti vitáink elsatnyulását, szakmai kérdések átpolitizálását nem a Jobbik, hanem a tizenöt éve befagyott magyar pártrendszer és az erre ráépülő szervilis média okozza. Hiába fogalmazódik meg időről-időre nemcsak politológusok, közírók, hanem a választópolgárok részéről is egyre erőteljesebben, hogy véget kell vetni a megosztottságnak, józan, értelmes polémiának kellene uralnia a közbeszédet. Csalódniuk kellett azoknak, akik úgy vélték, hogy a gazdasági válság szorítása, a radikális jobboldal megerősödése, esetleg Gyurcsány távozása majd javít a helyzeten. A szomorú valóság az, hogy 2009-ben volt értelme rákérdezni a pártpreferenciára, amikor a H1N1 elleni védőoltást illető véleményeket mérte fel a közvélemény-kutató.

Egyelőre a két nagypártnak nem érdeke a szembenállás enyhítése. A Fidesz a kormánypolitika teljes tagadásával igyekszik óriásira duzzadt előnyét megtartani, míg az MSZP-nél láthatóan úgy vélik, hogy Orbán Viktorral mint a jövendőbeli diktátor veszélyével lehet a leginkább mozgósítani az elolvadó szavazótábort. Még mindig nem elég nagy a külső és belső nyomás, hogy a magyar politikai elit felismerje a közös érdeket és érdemi kommunikációt kezdeményezzen egymással, ugyanazok az arcok ugyanazokat az előre legyártott paneleket ismételgetik évek óta. Nemcsak a párbeszédre való képesség, az innováció is tökéletesen hiányzik a szereplőkből. A sokat emlegetett „demokratikus minimum” megvalósulása, vagy a magyar Moncloa-paktum megkötése a jelenlegi felállásban soha nem valósulhat meg. Ez azonban nem politikai osztályunk rettenetes romlottságából, vagy alkalmatlanságából, hanem a vitakultúra történelmi hagyományaiból és a tábormentalitás logikájából fakad.

Akik változásokat várnak a jelenlegi elittől, vagy értelmes, valódi közéleti polémiát akarnak hallani a kampányban, csalódnak majd, csak az erőviszonyok átrendeződése, a törésvonalak eltolódása hozhatja maga után a közbeszéd megújulását, és akkor sem feltétlenül pozitív irányba. A 2010-es választások után, amennyiben a Jobbik parlamenti erő lesz, alighanem elhalványul a bal-jobb törésvonal, és átadja a helyét egy rendszerellenes illetve -fenntartó megosztásnak. Fel kell készülnünk arra is, hogy a közéleti viták színvonala nemhogy javul, hanem még tovább romlik. Az MSZP minden bizonnyal egy súlyos vereség utáni könnyű célpont lesz, a Fidesznek pedig csodát kell tennie a gazdaságban, hogy ne kapja meg nagyon hamar jobbról a hazaáruló jelzőt. Ezen a helyzeten pedig nem sokat segítenek majd mérsékeltek gesztusai vagy ajánlatai.

Arra a kérdésre tehát, hogy lesz-e valaha egészségesebb közéletünk, emelkedik-e vitakultúránk színvonala, nehéz a válasz. Az mindenesetre bizonyos, hogy a radikális jobboldalnak tett vitaajánlatok legfeljebb gesztusként értelmezhetők, valódi diskurzus forrásaként semmiképpen sem. Ugyanakkor nem elvárható, hogy politikusaink önszántukból kilépjenek a megmerevedett struktúrákból. E területen bármilyen pozitív változást csak magának a pártrendszernek a változása, illetve az ezáltal fellépő – és felismert! – érdekazonosság hozhat.

Jeskó József

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
 Valószínűleg ön is rossz hőfokon mossa a ruháit

Valószínűleg ön is rossz hőfokon mossa a ruháit

Űrkompszerű kisbuszt dob piacra Európában a Hyundai

Űrkompszerű kisbuszt dob piacra Európában a Hyundai

Radar360: Orbán üzen a nyugdíjasoknak, Karácsony meg neki

Radar360: Orbán üzen a nyugdíjasoknak, Karácsony meg neki