Zentai Péter
Zentai Péter
Tetszett a cikk?

A természet illetve az ember okozta rombolásokat Japánban illetve az arab országokban csodálatos újjáépülés követheti. A hvg.hu-nak nyilatkozó amerikai közgazdász-befektető, Sam Chandan, az amerikai elitegyetem, a Wharton School professzora azonban korántsem biztos benne, hogy ez az elmélet ezúttal megállja a helyét a gyakorlatban.

Zentai Péter: Mit gondol arról az elméletről, miszerint ártatlan japán emberek tízezreinek halála, százezrek gyásza nyomán jön az újrakezdés, az újjáépülés? Élénkülhet-e a japán gazdaság, ezzel párhuzamosan az egész világgazdaság? Javulhat-e ennek nyomán a biztonság, a mindennapok élete és válhat-e végül boldogabbá sok tízmilló ember? 

Sam Chandan: Mindebből csak a megtörtént dráma a bizonyos: a halál, a pusztulás, a radioaktív sugárzás. A rekonstrukciónak elsősorban a mindennapi élet újrakezdéséhez szükséges alapvető feltételek megteremtésére és helyreállítására kell szorítkoznia. Ennek nemhogy a világra, de a japán nemzetgazdaságra sincs érdemleges hatása. A történelmi tapasztalatok, az erre vonatkozó kutatások eredményei szerint az igazán óriási, globális katasztrófákat csak lassú és visszaesésekkel teli újjáépülés, gazdasági fellendülés követi. Ez volt például a két világháborút követő évek jellemzője is. Úgyhogy semmi jóval vagy számottevő pozitív hatásmechanizmus beindulásával nem kalkulálhatunk, sőt ennek az ellenkezője fog várhatóan bekövetkezni, ha nagyon gyorsan nem sikerül úrrá lenni a nukleáris erőművel kapcsolatos krízisen. Látható, hogy a nagy tőzsdei szereplők és befektetők óráról órára változtatják fogadásaikat: csak a Fukusimából érkező hírek befolyásolják őket. A fantasztikus árfolyamhullámzás rendkívüli bizonytalanságot jelez. Ehhez most társulni fog a líbiai bombázás esetleges beindulása, és az annak várható következményei körüli bizonytalanság.

Z. P.: Mind Líbia és általában az arab országok ügye, mind a japán nukleáris katasztrófa azt üzeni, hogy minden eddiginél nagyobb lökést kapnak azok az országok, azok a cégek, amelyek a nap- és a szélenergiára tesznek. És talán az olyan országok is jól járnak, mint Németország, ahol csendben, de biztosan fejlesztik megint a szénkitermelést, a szénerőműveket.

S. C.: A realitás még hosszú ideig az, hogy a földgáz és a nyersolaj jelenti a legfőbb energiaforrást. Emiatt ezek ára – a nukleáris energia pillanatnyi veresége miatt – tovább emelkedik. Csakhogy a vezető energiahordozóknál és velük együtt a többi nyersanyagnál az egyre nagyobb erejű árrobbanás következménye a globális konjunktúra megakadása lehet, illetőleg az infláció beindulása. Ez feloldhatatlan dilemma elé állítja a jegybankokat és a gazdaságpolitikusokat egyaránt.

Z. P.: Ebből arra következtetek, hogy felelőtlenség démonizálni az atomenergiát. Az azért mégiscsak tény, hogy a magfúzión alapuló termelés adja a legnagyobb mennyiségben, a legtisztábban és leghatékonyabban előállítható energiát Földünk számára. Nem fenyegeti a lebénulás veszélye a nyersanyag nélküli Japánt, ha le kell mondania a nukleáris energiáról?

S. C.: Az biztos, hogy Zimbabwe után a világ második legeladósodottabb országa: 200 százalékos a GDP adóssága a folyó költségvetéshez képest! Hihetetlen plusz terheket jelent, ha a termeléshez szükséges összes energiát külföldről kell importálnia a világ máskülönben harmadik legerősebb nemzetgazdaságának. Versenyképességét már eleve korábban kikezdte egyebek között az, hogy Dél-Korea minden téren versenyképesebb termékeket tud felmutatni a világ számára, és közben a jen folyamatosan felértékelődött.  Biztató ugyanakkor, hogy a világ vezető jegybankjai az elmúlt huszonnégy órában – példátlan módon, de nagyon helyesen – megkezdték a beavatkozást a jen gyengítése érdekében, adják el folyamatosan a japán pénzt a dollár és az euró ellenében. Ezzel azért valamit mégiscsak segítenek Japánon.

Z. P.: Japánt sújtja ráadásul az is, hogy népe hihetetlen mértékben öregszik, kevés a fiatal, ugyanakkor nincs oda bevándorlás. Bizonyos tekintetben zárt, öreg társadalom. Ez sok jót nem sejtet.

S. C.: Bizony nem. Sőt, ha nyitott volna is a külföldi bevándorlók irányában, azokat most aztán eltántorítaná a kettős dráma: a földrengéssel párosult cunami és a nukleáris katasztrófa. Ott és most inkább annak van valószínűsége, hogy egy sor külföldi befektető és alkalmazott, továbbá egyre több japán is távozni akar. Ez a gazdasági funkciókat tovább gyengítheti.

©

Z. P.: Kezdem belátni, hogy se füle-se farka a kreatív rombolásra, kreatív katasztrófákra vonatkozó elképzelésnek – legalábbis Japánra vonatkoztatva.

S. C.: A nukleáris pusztítás objektív értékelése és az ahhoz kapcsolódó világméretű pszichológiai tényezők döntik el, milyen rövid és középtávú következményei lehetnek mind Japánra, mind a világgazdaságra a szigetországban történteknek. A nemzetközi pénzügyi problémák mindenesetre továbbra is rendezetlenek, az arab országok továbbra is nagy talányt jelentenek, ha Líbiát bombázzák, a következmények kiszámíthatatlanok. Az olajár növekszik, a japán költségvetés helyzete drámai, úgyhogy Japán számára a stagnálásból való nagy kilábalás lehetőségei roppant korlátozottak. Miközben pedig az egész világnak az az érdeke, hogy Japán fellendüljön. A világgazdaságot a drámák halmozódása miatt pillanatnyilag több veszély fenyegeti, mint amennyi jót várhatunk tőle.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

A felkelők segítségére sietett a Nyugat Líbiában – percről percre

A nemzetközi koalíció katonai akciójában a líbiai légvédelem jelentős része megsemmisült, az akció kezdete óta Kadhafi nem tudott légicsapást mérni az ellenállókra. Ahogy a NATO átveszi a Líbia elleni katonai fellépés irányítását, az Egyesült Államok fokozatosan megkezdi hadihajóinak kivonását a Földközi-tenger térségéből. A Líbia elleni nemzetközi koalícióban részt vevő államok, valamint az Arab Liga és az Afrikai Unió kedden külügyminiszteri szintű találkozót tart Londonban.

hvg.hu Világ

Nukleáris vészhelyzet Japánban – óráról órára

A Japánban valaha mért legnagyobb, 9-es erősségű földrengés rázta meg március 11-én a szigetország északkeleti partvidékét, a rengés után pedig hatalmas szökőár öntötte el a part menti településeket. A katasztrófa során megsérült a fukusimai atomerőmű több reaktora is, két reaktorépületben robbanás történt és több alkalommal tűz ütött ki. Az erőmű dolgozói megpróbálják elkerülni a nukleáris katasztrófát. Kövesse az eseményeket percről percre a hvg.hu-n!

Nem bír a kemény marsi talajjal a NASA robotvakondja, leállítják

Nem bír a kemény marsi talajjal a NASA robotvakondja, leállítják

Audival húzták a tartálykocsit a havas emelkedőn – videó

Audival húzták a tartálykocsit a havas emelkedőn – videó

Tizenezret spórol, ha kattint párat: ingyenes a Star Wars Battlefront II

Tizenezret spórol, ha kattint párat: ingyenes a Star Wars Battlefront II