szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Orbán elsöprő dominanciája a magyar választási kampányban címmel közölt budapesti tudósítást a Le Monde. A Neue Zürcher Zeitung ugyancsak helyszíni tudósításban elemezte az Orbán-kormány teljesítményét és a választási kilátásokat. A Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap pedig párhuzamot vont Andrej Kiska új szlovák államfő és Orbán Viktor között.

A balliberális Le Monde szerint a Fidesz biztos győzelme előtt a választási kampány "apoteózisának" szánt "nagygyűlésen a mindenható miniszterelnök támogatására" sokkal kevesebben voltak, mint a szervezők által remélt egymillió, és a belügyminisztérium által közzétett 440 ezret is "túlbecsültnek" ítélte meg a lap. Ezzel szemben az ellenzéki koalíció csak mintegy 30 ezer támogatót tudott mozgósítani – jegyezték meg a francia lap cikkének szerzői.

Alain Salles és Joelle Stolz kiemelte, hogy Budapest belvárosában szinte csak fideszes plakátokat lehet látni, ritkábban LMP-s vagy jobbikos reklámokat, az ellenzéki koalíció hirdetményei pedig kivételszámba mennek.

A lap megjegyezte, hogy a kampányban több leszámolás is történt. Miközben a baloldal az Orbánhoz közelálló személyeknek az állami megrendelésekből való meggazdagodását ostorozta, a kormánypárt a szocialisták korrupciós ügyeit vette elő, és a börtönből szabadult Zuschlag János "Fideszhez közeli kiadónál megjelent könyve reklámjának érdekes módon szép hely jutott Orbán és a Fidesz plakátjai között" – írta a Le Monde.

NZZ: Orbán minél kisebb fájdalmat akart okozni

Meret Bauman, a konzervatív Neue Zürcher Zeitung munkatársa az Orbán Viktor átváltozása című tudósításában a magyar kormányfő politikai pályafutását ismertetve megállapítja, hogy Orbánt nagy valószínűséggel a vasárnapi választáson megerősítik hivatalában. 

Leszögezi, hogy a kormányfő az elmúlt négy évben mélyrehatóan átalakította az országot. A kormány a szociális konfliktusok elkerülésére olyan eszközöket alkalmazott, amelyek a lehető legkevésbé fájtak a társadalomnak. Az orbáni unortodox gazdaságpolitika ára azonban a régiós összehasonlításban átlag alatti gazdasági növekedés, elbizonytalanított befektetők, részben erőteljes állami beavatkozások és a középosztály erős megterhelése. Ennek a politikának a fenntarthatóságát nem csak az EU kérdőjelezi meg – írja.

©

A svájci lap szerzője kiemeli az állam – egyben a kormánypárt – ellenőrzésének kiterjesztését más területeken is, köztük az oktatásügy és a közmédia centralizálását. Az új választási törvény szerinte a jelenlegi politikai környezetben egyértelműen a Fidesznek kedvez.

Végül megállapítja: Orbán az utóbbi 20 évben – meggyőződésből vagy hatalomvágyból – eltávolodott eredeti nézeteitől. Tévedés azonban azt állítani, hogy az ország a totalitarizmus felé halad. A fékek és ellensúlyok rendszere továbbra is működik, és ebben az igazságszolgáltatás és az EU-tagság fontos szerepet játszik. Semmiképpen sem kívánatos viszont a Fidesz túlhatalma sok intézményben és Orbán konfrontatív stílusa, ha az ország szeretne túllépni a mély megosztottságon. 

A szerző külön cikkben foglalkozik az ellenzék "félresikerült" választási kampányával, megállapítva, hogy nem sikerült hiteles alternatívát állítania a Fidesszel szemben. Ennek fő okai a belső hatalmi harcok és a korrupciós botrány. Gyurcsány Ferenc beemelése az ellenzéki összefogásba szerinte a nagyszámú bizonytalan szavazót a választástól való távolmaradásra sarkallhatja, vagy a Fidesz felé taszíthatja.

Orbán: veterán az elefántcsonttoronyban

Merész dolog ugyan összehasonlítani Andrej Kiskát, a "politikai újonc" új szlovák államfőt és Orbán Viktort, a "hatalom elefántcsonttornyába zárt politikai veterán" magyar kormányfőt, de mindkettejükben közös, hogy rendkívüli módon tudják kezelni "a választók bizalmát" – állítja a Hospodárské Noviny

"Orbán Viktor vasárnap ismét nagy fölénnyel megnyeri ezúttal a parlamenti választást, mert választóival megfelelően bizalmi kapcsolatot ápol, és már jó ideje ismeri titkos vágyaikat. Kiska a bizalom megújítását ígérte, Orbán annak elmélyítését, mert a bizalmi kapcsolat már négy éve létrejött" – írja Martin Ehl, a cseh lap külpolitikai rovatvezetője Mi a közös Andrej Kiskában és Orbán Viktorban című jegyzetében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!