szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha jól értjük, akkor Szabó László Zsolt MTVA-elnök azzal vádolja a hvg.hu-t és kollégánkat, hogy etnikai hovatartozása miatt diszkriminálta egy riporterüket. Nekünk ez eszünkbe sem jutott, az azonban az M1 első napja után feltétlenül megfogalmazódott bennünk: ha nem lenne köztévé, akkor a szóban forgó munkatársuk ilyen teljesítménnyel biztos sehol sem kapna riporteri munkát.

Március 15-én indult az évi 80 milliárd forintból gazdálkodó közmédia megújult M1 csatornája is, amit egyfajta hírtévéként aposztrofálnak. Az új adó bemutatkozására mindenki kíváncsi volt, így a hvg.hu is percről percre tudósításban számolt be arról, mit és miként mutat be, vagy éppen nem mutat be az M1. Aki követte az adást, az látott rengeteg bakit, hallott megszámlhatatlan értelmetlen mondatot, és tanúja lehetett annak is, amikor vasárnap délután az összevissza kapcsolgatás miatt teljesen összeomlott a rendszer, majd elsötétült a képernyő.

Kollégánk, Tóta W. Árpád ennek ellenére hősiesen végignézte szinte az egész napi adást, tudósításába pedig a következőt írta 10.04-kor:

Orsós Róbert nagy jövő előtt áll, már persze amíg ez a köztévé áll, mert utána sajnos a közmunka marad csak. Addig valaki intézzen neki gyorsan egy trafikot! "A Deák tér Ferenc villamosmegállójában vagyunk... Én mint száguldó riporter azt tudom mondani, hogy többen vannak az utakon gyalogosan, mint autóval. (...) Átcsoportosították a villamost a Batthyány térre, ez a vonal, ezt a vonalat, negyven... ümm, hetes, tizenkettedik kerületből el... elindul egy motoros felvonulás a tizenkettedik kerületből, ez is várhatóan lassítja a forgalmat. Egyelőre a helyszínről ennyi!"

Néhány órával később viszont Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója közleményt adott ki, amelyben azon túl, hogy jogi lépéseket helyez kilátásba, úgy értelmezte a fenti véleményt, ahogyan az sem a szerzőnek, sem a hvg.hu-nak nem állt szándékában. Sőt még csak nem is gondoltuk, hogy a fenti bejegyzést olvasva valaki arra asszociálna, asszociálhatna, amire Szabó László Zsolt jutott.

Ő ugyanis mindebből valahogy azt olvasta ki, hogy kollégáját, Orsós Róbertet etnikai hovatartozása miatt küldenénk közmunkára. Mint írta, "magánszemélyként és az MTVA vezérigazgatójaként is elfogadhatatlannak tartom, hogy bármely embert faji, nemi, etnikai, vallási hovatartozása miatt diszkrimináljanak. A bejegyzés időzítése, tekintettel nemzeti ünnepünkre csak súlyosbítja a helyzetet. Olyan szélsőséges megnyilvánulás ez, amely tökéletesen szembemegy a magyar és európai jogi normákkal".

Szabó László Zsolttal abban egyetértünk, hogy elfogadhatatlannak tartjuk, ha valakit faji, nemi, etnikai, vallási, sőt szexuális orientációja miatt diszkriminálnak. A HVG ezért is csatlakozott például a Nyitottak vagyunk kezdeményezéséhez.

Ám ha jól értjük, akkor Szabó László Zsolt arra utal közleményében, hogy Tóta W. Árpád "lecigányozta" Orsós Róbert riporterüket (aki egyszer majd talán képes lesz bejelentkezni a Deák Ferenc térről, és elmondani két mondatot egymás után a villamosközlekedésről.) Szabó László Zsolt gondolatmenetét igazából nem tudjuk értelmezni, nem világos, miként sikerült a közleményében leírt következtetésre jutnia.

Tóta W. Árpád bejegyzését már idéztük, ennek pedig megítélésünk szerint egyetlen értelmezése lehetséges: ha - például a jogos népharag miatt - egyszer bezárják a most indított "hírtelevíziót", akkor a szóban forgó kolléga minden valószínűség szerint tényleg kizárólag közmunka után nézhetne - a most mutatott teljesítményével ugyanis riporterként belátható időn belül nem fog máshol megélni.

Ennyiről szól a bejegyzés.

Ám ha már itt tartunk, visszakérdeznék: Szabó László Zsolt szerint Magyarországon kizárólag cigányok sorsa a közmunka? Szerintünk akinek a fejében ilyen megfogalmazódik, az folytassa le maga ellen az etikai vizsgálatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!