Tetszett a cikk?

Több ezer amerikai tengerészgyalogos nyomult előre szerdán a kora reggeli órákban házról házra a Bagdad északkeleti részén fekvő Szaddámváros negyedben. A Reuters brit hírügynökségnek az amerikai egységekkel tartó tudósítója szerint a tengerészgyalogosok igen kis ellenállásba ütköztek, és a helyi lakosság meleg fogadtatásban részesítette a katonákat, akik megtisztították a közeli villanegyedet. Szaddám Huszein iraki elnök sorsáról - miután tegnap bombatámadást hajtott végre vélt tartózkodási helye ellen az amerikai légierő - továbbra sem tudni bizonyosat. Bászrában a fosztogatás és zavargások megállítására a brit hadvezetés egy helyi törzsi vezetőt kért fel a város polgármesteri feladatainak ellátására.

A Szaddámváros nevű városrészben 2-3 millióan élnek, főleg a síita muzulmán közösség tagjai. A tengerészgyalogosok tüzérségi állásokat építettek ki, hogy előkészítsék a megmaradt iraki ellenállási gócok megsemmisítését. Egy ipari komplexumban az amerikaiak 500 gránátvető töltetet találtak.
Szerda hajnali helyzetjelentések szerint Bagdadban folytatódnak a tűzpárbajok az amerikai és az iraki erők között, bár a szövetséges csapatok jóformán tetszés szerint mozognak a fővárosban. Bagdad belvárosában már igen jelentős méretű, közel egy hadosztálynyi amerikai erő található - állította a CNN, amely szerint vannak még keményen ellenálló iraki tűzfészkek a központban.
Az iraki Köztársasági Gárda egyes fontos egységei még mindig harcolnak, és a jelek szerint parancsot kapnak, feltehetően az iraki elnöktől. "Szaddám még mindig ellenőrzi a Különleges Köztársasági Gárda egyes egységeit és a halálbrigádokat" - mondta Stanley McChrystal vezérőrnagy, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának műveleti aligazgatója, aki szerint ugyanakkor "Irakban a végjátszma folyik, és a rezsimnek már nem sok ideje van hátra".
Szaddám Huszein iraki elnök vélt tartózkodási helyére kedd hajnalban az amerikaiak légicsapást mértek, de még huszonnégy órával ezt követően sem lehetett bizonyosat tudni az elnök - és elvben szintén ott tartózkodó fiainak - sorsáról. A BBC hírtelevízió brit titkosszolgálati forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy Szaddám Huszein valószínűleg a csapás előtti utolsó pillanatokban távozott a helyszínről. Amerikai részről viszont továbbra is azt állítják, hogy a csapás "nagyon hatásos" volt.
Az al-Dzsazíra arab tévécsatorna visszahívja Irakból tudósítóit, miután kedden egy amerikai légicsapás következtében Bagdadban életét vesztette egyik újságírója. Ibrahim Hilal, az al-Dzsazíra főszerkesztője a katari székhelyű műholdas tévéállomás dohai sajtóértekezletén elmondta: úgy ítéli meg, hogy egyetlen Irakban dolgozó újságírójuk sincs biztonságban, még az amerikai csapatokkal tartó tudósító sem. A portugál külügyminisztérium is távozásra szólította fel az Irakból tudósító portugál újságírókat.
A brit hadsereg bászrai bevonulása óta folyó fosztogatás és zavargások megállítására a brit hadvezetés a helyi lakossági keresztmetszetet jórészt tükröző bizottságot hoz létre, egy helyi törzsi vezetővel az élén, akit a második legnagyobb iraki város "polgármesteri" feladatainak ellátására kértek fel. Szerdától - a rendőri szerep addigi hangsúlyozott elvetésével szemben - a brit erők őrizetbe fogják venni a fosztogatókat. A britek eddig csak levegőbe leadott lövésekkel igyekeztek eloszlatni a fosztogatókat, de a mindenből hiányt szenvedő városban ez hatástalannak bizonyult. Az 1,3 milliós városban, ahol napok óta zajlanak a tömeges fosztogatások, a megszálló brit kontingens kevés a rend fenntartásához - mondta Al Lockwood, a katari brit hadműveleti parancsnokság szóvivője a londoni rádiónak: mióta a britek elfoglalták Bászrát, a helyi rendőrség zöme eltűnt, életét féltve elmenekült. A brit hadsereg azt próbálja elérni, hogy a rendőrségnek a "Huszein-rezsimtől nem beszennyezett maradványai" előjöjjenek, és segítsenek a rend és a törvényesség helyreállításában a helyi vezetőknek. A brit hadvezetés reményei szerint ugyanakkor a bászrai brit erők "hozzávetőleg egy napon belül" át tudják helyezni a hangsúlyt a katonai tevékenységről "a konfliktus utáni nemzetépítésre".
Vlagyimir Tyitorenko bagdadi orosz nagykövet kíséretében kedden este Irakból a szíriai fővárosba érkezett a bagdadi orosz külképviselet két munkatársa, akiknek gépkocsioszlopát a múlt hét végén iraki területen fegyveres támadás érte. Tyitorenko és a bagdadi orosz nagykövetség több munkatársa hétfőn elhagyta Irakot, s az eredeti tervek szerint kedden az orosz polgári védelmi minisztérium különgépén Moszkvába utaztak volna. A konvojt ért támadás miatt azonban a nagykövet kedden úgy határozott, hogy visszatér Irakba, és segít kimenekíteni a nagykövetség két munkatársát, akik az incidens óta az iraki el-Fallúdzsa város kórházában tartózkodtak.
A Pentagon közleménye szerint az amerikai hadvezetés eltűntnek nyilvánított két pilótát, akiknek F-15-ös harci repülőgépe vasárnap lezuhant Irakban. A minisztérium így már tíz eltűntet tart nyilván az amerikaiak soraiban 96 halott és 7 hadifogolyként számontartott katona mellett.
Az ENSZ főtitkára lemondta erre a hétre tervezett európai körútját: Kofi Annan Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban és Oroszországban tárgyalt volna a háború sújtotta Irakkal kapcsolatos kérdésekről. Ehelyett Annan a jövő heti, Athénban tartandó európai uniós csúcstalálkozón találkozik majd az európai vezetőkkel. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!