Tetszett a cikk?

Az Európai Parlament szerdán strasbourgi plenáris ülésén megszavazta a tíz új tagország jövő évre tervezett csatlakozását támogató határozatot. Az EU következő bővítése a legjobban előkészített ilyen folyamat az unió eddigi történetében - jelentette ki előzőleg az Európai Bizottság bővítési biztosa.

Günter Verheugen az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén ismertette az EU végrehajtó szervének álláspontját tíz ország jövőre esedékes csatlakozásáról a képviselőtestület erről folytatott vitájában. A csatlakozó országok politikai és gazdasági felkészültségével kapcsolatban megállapította, hogy "nem lesz minden tökéletes, számolni kell nehézségekkel", de a bizottság meg van győződve arról, hogy az uniós politikák és programok 25 tagországgal is működőképesek maradnak.
A biztos hangsúlyos igennel válaszolt arra a kérdésre, részt vesznek-e majd az új tagállamok az EU közös kül- és biztonságpolitikájában is. "Azok a problémák, amelyekkel az utóbbi hónapokban szembekerültünk, nem azért merültek fel, mert az új tagországok nem akartak beállni a sorba, hanem azért, mert nem volt válasz arra a kérdésre, milyen közös európai állásponthoz kellene igazodniuk" - mondta.
Nem ilyen egyértelmű a válasz arra a kérdésre, vajon a jelenlegi tagállamok felkészültek-e az újak befogadására. Alapvetően igen, legalábbis technikai szempontból minden fontosabb döntést meghoztak; a bővítés azonban ennél mélyrehatóbb reformokat feltételez, s ezért olyan fontos, hogy az Európa jövőjével foglalkozó konvent munkáját siker koronázza - jelentette ki a biztos.
A brüsszeli bizottság a csatlakozások tervezett időpontja, 2004. május 1-je előtt hat hónappal átfogó jelentést készít a haladásról. Ebben felsorolja majd azokat a területeket is, amelyeken az unió biztonsági mechanizmusokat léptethet működésbe, ha a csatlakozó országok nem teszik meg időben a problémák rendezéséhez szükséges kiigazító intézkedéseket. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!