Az Európai Parlament szerdán strasbourgi plenáris ülésén megszavazta a tíz új tagország jövő évre tervezett csatlakozását támogató határozatot. Az EU következő bővítése a legjobban előkészített ilyen folyamat az unió eddigi történetében - jelentette ki előzőleg az Európai Bizottság bővítési biztosa.

Günter Verheugen az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén ismertette az EU végrehajtó szervének álláspontját tíz ország jövőre esedékes csatlakozásáról a képviselőtestület erről folytatott vitájában. A csatlakozó országok politikai és gazdasági felkészültségével kapcsolatban megállapította, hogy "nem lesz minden tökéletes, számolni kell nehézségekkel", de a bizottság meg van győződve arról, hogy az uniós politikák és programok 25 tagországgal is működőképesek maradnak.
A biztos hangsúlyos igennel válaszolt arra a kérdésre, részt vesznek-e majd az új tagállamok az EU közös kül- és biztonságpolitikájában is. "Azok a problémák, amelyekkel az utóbbi hónapokban szembekerültünk, nem azért merültek fel, mert az új tagországok nem akartak beállni a sorba, hanem azért, mert nem volt válasz arra a kérdésre, milyen közös európai állásponthoz kellene igazodniuk" - mondta.
Nem ilyen egyértelmű a válasz arra a kérdésre, vajon a jelenlegi tagállamok felkészültek-e az újak befogadására. Alapvetően igen, legalábbis technikai szempontból minden fontosabb döntést meghoztak; a bővítés azonban ennél mélyrehatóbb reformokat feltételez, s ezért olyan fontos, hogy az Európa jövőjével foglalkozó konvent munkáját siker koronázza - jelentette ki a biztos.
A brüsszeli bizottság a csatlakozások tervezett időpontja, 2004. május 1-je előtt hat hónappal átfogó jelentést készít a haladásról. Ebben felsorolja majd azokat a területeket is, amelyeken az unió biztonsági mechanizmusokat léptethet működésbe, ha a csatlakozó országok nem teszik meg időben a problémák rendezéséhez szükséges kiigazító intézkedéseket. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Adventi irodalmi naptár - december 16.

Adventi irodalmi naptár - december 16.

Bátor húzásra készülnek Oroszországban

Bátor húzásra készülnek Oroszországban

Hóból gyúrt betűkkel írták ki a Parlament elé, hogy "O1G"

Hóból gyúrt betűkkel írták ki a Parlament elé, hogy "O1G"

Ismét hatalomra kerülhet a korrupció miatt leváltott Srí Lanka-i kormányfő

Ismét hatalomra kerülhet a korrupció miatt leváltott Srí Lanka-i kormányfő

Megszólalt egy miniszter a tüntetésekről: Fiatalokat láttam, akik még egy napot sem dolgoztak

Megszólalt egy miniszter a tüntetésekről: Fiatalokat láttam, akik még egy napot sem dolgoztak

Ciprussal állapodott meg Szijjártó, gáz érkezne a messzi földről, ha lesz vezeték

Ciprussal állapodott meg Szijjártó, gáz érkezne a messzi földről, ha lesz vezeték