Tetszett a cikk?

Szerdán a Gázai övezet északi részén izraeli katonák megöltek egy palesztin férfit, miközben militáns palesztinok rövid hatótávolságú rakétákkal lőttek izraeli célpontokat, az előző nap Gáza városában végrehajtott és hét palesztin halálos áldozatot követelő izraeli rakétatámadás megtorlásaként. Egy szélsőjobboldali zsidó szervezet vállalta azt a robbantást egy észak-ciszjordániai iskolában, amelyet palesztin biztonsági tisztek korábban szerencsétlenségnek minősítettek.

Az izraeli rádió szerint egy Kasszám rakéta Szderót határvárosban ért földet, egy másik rakéta és egy aknagránát pedig Gus Katíf telepesfaluban csapódott be, a Gázai övezet déli részén. A palesztin rakétatámadások az izraeli hadsereg előző napi hadműveletét próbálták megtorolni. Az izraeli hadsereg kedd este palesztin szélsőségesekre irányuló rakétatámadásában megölte az Ezzeddin el-Kasszám Brigádok első számú vezetői közé tartozó Szádi al-Arabidot és helyettesét, Asraf al-Halabit. Al-Arabidot terhelte a felelősség számos, Izraelben elkövetett merényletért, amelyekben emberek tucatjai vesztették életüket. Az iraki háború kezdete óta Izrael most likvidált először palesztin területen egy magas rangú palesztin szélsőségest. A rakétacsapás hét palesztint megölt és tizenkettőt megsebesített Gáza városában, köztük négy vétlen polgári személyt. Az áldozatok között volt egy 13 és egy 15 éves gyerek is.
A Gázai övezet északi részén, Bét-Hanúnban izraeli katonák megöltek szerdán egy palesztint, és hét másikat megsebesítettek. A férfit akkor érte a halálos lövés, amikor fiatal palesztinok kövekkel dobálták meg az izraeli katonákat és harckocsikat. A hadsereg hajnalban hatolt be Bét-Hanúnba 14 tankkal és páncélozott harcjárművel, rakéta- és gránátvetőket keresve.
A Dzsenín közelében lévő Al-Dzsábir település palesztin iskolájában történt robbanásban az eddigi adatok szerint huszonkilencen sérültek meg, közülük négyen súlyosan. Palesztin biztonsági források korábban azt tudatták, szerencsétlenség történt, amelyet egy gránát okozott. Eszerint a gránátot az egyik diák találta volna, majd bevitte az osztályterembe, ahol az felrobbant. Az AP hírügynökség felhívta a figyelmet: nem világos, a gránát miként került volna a diákhoz, a hadsereg nem tud a térségben lévő katonai egységekről. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!