Tetszett a cikk?

Pekingben csütörtökön, a tervezettnél egy nappal korábban véget értek az amerikai-észak-koreai-kínai tárgyalások a phenjani kormány nukleáris programjáról. Colin Powell amerikai külügyminiszter szerint kétoldalú konzultációk az amerikai és kínai, illetve az észak-koreai és kínai felek között továbbra is lehetségesek.

A szerdán kezdődött háromoldalú tárgyalások az eredeti terv szerint péteken értek volna véget. Powell szerint az amerikai és a kínai fél pénteken esetleg még folytathatja a megbeszéléseket, s lehetségesnek nevezte, hogy kétoldalú konzultációk lesznek a kínai és az észak-koreai köldöttség között is. A külügyminiszter elítélte az észak-koreai fenyegetéseket, mondván, "a phenjani küldöttség téved, ha abban a hiszemben hagyja ott a tárgyalásokat, hogy harcias nyilatkozatai megfélemlíthetik az Egyesült Államokat vagy a térség államait", s utalt rá, hogy Washington nem zárja ki a katonai megoldás lehetőségét sem, ám George Bush amerikai elnök "bízik a diplomáciai megoldás lehetőségében". Powell szerint a tárgyalások során mindhárom fél "erősen" képviselte álláspontját.
A phenjani kormány csütörtökön felszólította az Egyesült Államokat, hogy "változtassa meg ellenséges magatartását", mivel ez a feltétele a háromoldalú tárgyalások sikerének. A KCNA észak-koreai hírügynökség felrótta Washingtonnak, hogy ellenőrzési és leszerelési követeléseivel csupán az Észak-Korea elleni háborút akarja igazolni. A hírügynökség a Phenjan által sürgetett észak-koreai-amerikai meg nem támadási szerződésre utalva hangsúlyozta, hogy az amerikai félnek a lényeges kérdések megoldására kellene törekednie. Az Egyesült Államok nem hajlandó ilyen szerződést kötni Észak-Koreával, de más módon adott esetben hajlandó garanciát adni Phenjannak.
Nukleáris kérdésekben Észak-Korea legutoljára 1994-ben az Európai Unióval egyezkedett; a tárgyalások akkor 19 hónapig tartottak - emlékeztet a BBC. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!