Amerikai katonák vasárnap este Bagdadban rajtaütöttek egy házon, amelyről feltételezték, hogy ott rejtőzködik Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök. Az akció során az amerikaiak megöltek öt irakit. A hétvégén négy amerikai katona vesztette életét a Bagdad környékén, Moszulban és Kerbalában történt összecsapásokban. Soros György milliárdos a hétvégén hirdetésekben vonta kétségbe George Bush elnöknek az iraki támadással kapcsolatos érveit.

Az iraki főváros Manszur nevű negyedében álló ház, amelyre az amerikaiak lecsaptak, Szaddám Huszein egyik rokonáé - közölték szemtanúk az AFP-vel. Az amerikaiak abban a reményben ostromolták meg az épületet, hogy az egykori államfőt is ott találják. A helyi kórház tájékoztatása szerint a rajtaütés helyszínéről öt holttestet szállítottak be. A lövöldözés szemtanúi a Reutersnak elmondták, hogy az áldozatok közül többen egy helyszínen parkoló gépkocsiban ültek, amelyre szintén tüzet nyitottak a katonák.
Mindemellett folytatódtak az összecsapások az irakiak és az amerikai hadsereg közt. Szombaton a Bagdadtól 60 kilométerre északkeletre fekvő Baakúbában öltek meg három amerikai katonát: kézigránáttal végeztek velük, míg négy társuk megsebesült. Egy amerikai tengerészgyalogos meghalt, társa megsebesült Bagdadtól délre, amikor gránátot hajítottak rá.
Egy iraki meghalt, három megsebesült vasárnap az amerikai katonák és az ellenük tüntető irakiak összecsapásában a síiták szent városában, Kerbalában. Az iraki tüntetők köveket hajigáltak a katonákra, akik először a levegőbe lőve próbálták szétoszlatni a tömeget. Amerikai tengerészgyalogosok szerint egy épületből AK-47-es géppisztolyokból lőttek rájuk, ők viszonozták a tüzet.
Washingtonban egyre erősebb az aggodalom amiatt, hogy a két Szaddám-fiú megölése csak fokozza a koalíciós erőkkel szembeni ellenállást Irakban. Egyelőre legalábbis nem váltak be azok a remények, amelyek szerint az Udaj és Kuszaj halálával végződött moszuli támadás, továbbá a fotók közzététele után csillapodhat az Irakban állomásozó amerikai hadsereg elleni támadások intenzitása.
Eközben az Egyesült Államokban Soros György milliárdos egész oldalas hirdetéseket tett közzé nagy amerikai lapok vasárnapi kiadásaiban, kétségbe vonva azoknak az érveknek a tisztességét, amelyeket a George Bush vezette kormány az iraki háború indítása mellett felhozott. A Bush-kormányzatot - különösen az ellenzéki Demokrata Párt vezetői részéről - továbbra is heves bírálatok érik amiatt, hogy a háború megindításának igazolása céljából felnagyította az állítólagos iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos fenyegetést, megtévesztve ezzel az ország közvéleményét. A The Washington Post vasárnapi értesülése szerint a vita mindinkább kikezdi az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Condoleezza Rice tekintélyét is. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ab: A jegybank legyőzte a Kúriát is

Ab: A jegybank legyőzte a Kúriát is

Íme az USA kedvenc vállalatvezetője

Íme az USA kedvenc vállalatvezetője

Gomperz: Rabok leszünk vagy szabadok?

Gomperz: Rabok leszünk vagy szabadok?

Ingyenjegy jár egy koncertre a Ripost-címlapra kerülésért

Ingyenjegy jár egy koncertre a Ripost-címlapra kerülésért

Őrült gyorsulás: ilyen reakciókat vált ki a 2 másodperc alatti Tesla-katapultálás – videó

Őrült gyorsulás: ilyen reakciókat vált ki a 2 másodperc alatti Tesla-katapultálás – videó

Kiesett az Európa ligából a Vidi

Kiesett az Európa ligából a Vidi