Tetszett a cikk?

Amerikai katonák vasárnap este Bagdadban rajtaütöttek egy házon, amelyről feltételezték, hogy ott rejtőzködik Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök. Az akció során az amerikaiak megöltek öt irakit. A hétvégén négy amerikai katona vesztette életét a Bagdad környékén, Moszulban és Kerbalában történt összecsapásokban. Soros György milliárdos a hétvégén hirdetésekben vonta kétségbe George Bush elnöknek az iraki támadással kapcsolatos érveit.

Az iraki főváros Manszur nevű negyedében álló ház, amelyre az amerikaiak lecsaptak, Szaddám Huszein egyik rokonáé - közölték szemtanúk az AFP-vel. Az amerikaiak abban a reményben ostromolták meg az épületet, hogy az egykori államfőt is ott találják. A helyi kórház tájékoztatása szerint a rajtaütés helyszínéről öt holttestet szállítottak be. A lövöldözés szemtanúi a Reutersnak elmondták, hogy az áldozatok közül többen egy helyszínen parkoló gépkocsiban ültek, amelyre szintén tüzet nyitottak a katonák.
Mindemellett folytatódtak az összecsapások az irakiak és az amerikai hadsereg közt. Szombaton a Bagdadtól 60 kilométerre északkeletre fekvő Baakúbában öltek meg három amerikai katonát: kézigránáttal végeztek velük, míg négy társuk megsebesült. Egy amerikai tengerészgyalogos meghalt, társa megsebesült Bagdadtól délre, amikor gránátot hajítottak rá.
Egy iraki meghalt, három megsebesült vasárnap az amerikai katonák és az ellenük tüntető irakiak összecsapásában a síiták szent városában, Kerbalában. Az iraki tüntetők köveket hajigáltak a katonákra, akik először a levegőbe lőve próbálták szétoszlatni a tömeget. Amerikai tengerészgyalogosok szerint egy épületből AK-47-es géppisztolyokból lőttek rájuk, ők viszonozták a tüzet.
Washingtonban egyre erősebb az aggodalom amiatt, hogy a két Szaddám-fiú megölése csak fokozza a koalíciós erőkkel szembeni ellenállást Irakban. Egyelőre legalábbis nem váltak be azok a remények, amelyek szerint az Udaj és Kuszaj halálával végződött moszuli támadás, továbbá a fotók közzététele után csillapodhat az Irakban állomásozó amerikai hadsereg elleni támadások intenzitása.
Eközben az Egyesült Államokban Soros György milliárdos egész oldalas hirdetéseket tett közzé nagy amerikai lapok vasárnapi kiadásaiban, kétségbe vonva azoknak az érveknek a tisztességét, amelyeket a George Bush vezette kormány az iraki háború indítása mellett felhozott. A Bush-kormányzatot - különösen az ellenzéki Demokrata Párt vezetői részéről - továbbra is heves bírálatok érik amiatt, hogy a háború megindításának igazolása céljából felnagyította az állítólagos iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos fenyegetést, megtévesztve ezzel az ország közvéleményét. A The Washington Post vasárnapi értesülése szerint a vita mindinkább kikezdi az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Condoleezza Rice tekintélyét is. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Előkerült egy 3500 éves használati utasítás arról, hogyan kell mumifikálni

Előkerült egy 3500 éves használati utasítás arról, hogyan kell mumifikálni

A Fidesznek van igaza, és tényleg nincs objektív mércéje a jogállamiságnak?

A Fidesznek van igaza, és tényleg nincs objektív mércéje a jogállamiságnak?

Megvan, ki fog az iparűzési adóról tárgyalni a vidéki önkormányzatokkal

Megvan, ki fog az iparűzési adóról tárgyalni a vidéki önkormányzatokkal