Tetszett a cikk?

Terrorvádakért 20 év börtönbüntetésre ítélte csütörtökön az ír különleges bíróság a Valódi IRA betiltott fegyveres szervezet feltételezett vezetőjét, Michael McKevittet. McKevitt az első személy, akit Írországban terrorcselekmény irányításáért ítéltek el.

A Valódi IRA nevű félkatonai csoportot gyanítják egyebek között Észak-Írország egyik legvéresebb terrorista merénylete, az 1998-ban Omagh-ban végrehajtott pokolgépes robbantás mögött, amelyben 29 ember veszítette életét. A Valódi IRA 1997-ben vált ki az Ír Köztársasági Hadseregből (IRA), amikor az tűzszünetet hirdetett az észak-írországi brit uralom ellen folyó fegyveres harcában. A szakadár csoport az omagh-i mellett sok kisebb-nagyobb terrorista akciót követett el Észak-Írországban és Angliában.
A civilben üzletember McKevittet terrorcselekmény megszervezése, illetve illegális szervezetben való részvétel miatt találták bűnösnek, ő viszont tagadta a vádakat. Büntetése a szóban forgó vádak alapján akár életfogytiglan is lehetett volna, de a dublini bíróság megállapította, hogy a vádak az omagh-i robbantás utáni időszakra vonatkoztak. Terrorcselekmény szervezéséért így húsz évet, illegális szervezeti tagságáért hat évet kapott, és a kettőt párhuzamosan kell letöltenie.
Az 53 éves McKevitt nem ismerte el a különleges bíróság ítélkezési jogát, és politikai színjátéknak minősítette az ellene öt hétig folytatott eljárást. Az ír férfi nem sokkal az ítélethirdetés előtt jogi képviselőit is menesztette, tiltakozásul a szerinte nem tisztességes eljárás ellen. Közölte azt is, hogy büntetésének ismertté válásakor azonnal fellebbez, erre azonban a bíróság nem adott lehetőséget.
McKevitt az első személy, akit Írországban terrorcselekmény irányításáért ítéltek el. Ezt a bűncselekmény-kategóriát éppen az omagh-i merénylet után vezették be az ír jogrendben. Észak-Írországban a merénylet áldozatainak hozzátartozói üdvözölték az ítéletet, és elégedettnek mondták magukat, hogy a felelősök elnyerik büntetésüket. Az ír börtönökben mindazonáltal még több tucatnyi feltételezett Valódi IRA-tag vár a felelősségre vonásra. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már csak a magyarok 5 százaléka nem használt soha bankkártyát

Már csak a magyarok 5 százaléka nem használt soha bankkártyát

A szolgálati jogviszony miatt nem dolgozhat tovább együtt Dézsi Csaba András és a felesége

A szolgálati jogviszony miatt nem dolgozhat tovább együtt Dézsi Csaba András és a felesége

Kellemetlen meglepetés: iPhone 12-t rendelt, almás joghurtot kapott

Kellemetlen meglepetés: iPhone 12-t rendelt, almás joghurtot kapott