Terrorvádakért 20 év börtönbüntetésre ítélte csütörtökön az ír különleges bíróság a Valódi IRA betiltott fegyveres szervezet feltételezett vezetőjét, Michael McKevittet. McKevitt az első személy, akit Írországban terrorcselekmény irányításáért ítéltek el.

A Valódi IRA nevű félkatonai csoportot gyanítják egyebek között Észak-Írország egyik legvéresebb terrorista merénylete, az 1998-ban Omagh-ban végrehajtott pokolgépes robbantás mögött, amelyben 29 ember veszítette életét. A Valódi IRA 1997-ben vált ki az Ír Köztársasági Hadseregből (IRA), amikor az tűzszünetet hirdetett az észak-írországi brit uralom ellen folyó fegyveres harcában. A szakadár csoport az omagh-i mellett sok kisebb-nagyobb terrorista akciót követett el Észak-Írországban és Angliában.
A civilben üzletember McKevittet terrorcselekmény megszervezése, illetve illegális szervezetben való részvétel miatt találták bűnösnek, ő viszont tagadta a vádakat. Büntetése a szóban forgó vádak alapján akár életfogytiglan is lehetett volna, de a dublini bíróság megállapította, hogy a vádak az omagh-i robbantás utáni időszakra vonatkoztak. Terrorcselekmény szervezéséért így húsz évet, illegális szervezeti tagságáért hat évet kapott, és a kettőt párhuzamosan kell letöltenie.
Az 53 éves McKevitt nem ismerte el a különleges bíróság ítélkezési jogát, és politikai színjátéknak minősítette az ellene öt hétig folytatott eljárást. Az ír férfi nem sokkal az ítélethirdetés előtt jogi képviselőit is menesztette, tiltakozásul a szerinte nem tisztességes eljárás ellen. Közölte azt is, hogy büntetésének ismertté válásakor azonnal fellebbez, erre azonban a bíróság nem adott lehetőséget.
McKevitt az első személy, akit Írországban terrorcselekmény irányításáért ítéltek el. Ezt a bűncselekmény-kategóriát éppen az omagh-i merénylet után vezették be az ír jogrendben. Észak-Írországban a merénylet áldozatainak hozzátartozói üdvözölték az ítéletet, és elégedettnek mondták magukat, hogy a felelősök elnyerik büntetésüket. Az ír börtönökben mindazonáltal még több tucatnyi feltételezett Valódi IRA-tag vár a felelősségre vonásra. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Drágállja a kormány a Budapest–Belgrád-vasútvonalat, új eljárás jön

Drágállja a kormány a Budapest–Belgrád-vasútvonalat, új eljárás jön

Papagáj vásároltat az Amazon okoshangszórójával

Papagáj vásároltat az Amazon okoshangszórójával

Meghackelték Kövér László Wikipédia-oldalát

Meghackelték Kövér László Wikipédia-oldalát

A férfiaknak megéri small talkkal hasítani

A férfiaknak megéri small talkkal hasítani

Fekáliával kenhettek össze egy budapesti KDNP-irodát

Fekáliával kenhettek össze egy budapesti KDNP-irodát

Ne essen kétségbe, segítünk karácsonyi ajándékokat készíteni!

Ne essen kétségbe, segítünk karácsonyi ajándékokat készíteni!