Az indonéz rendőrség szerint az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló Dzsemáa Iszlámija délkelet-ázsiai szélsőséges iszlám szervezet toborozta a dzsakartai Marriott luxusszálloda elleni robbantást elkövető öngyilkos merénylőt.

A gépkocsiba rejtett pokolgéppel végrehajtott terrortámadásnak 14 halálos áldozata és 152 sebesültje volt. A Dzsemáa Iszlámija két őrizetben lévő tagja rekonstruált fénykép alapján azonosította a vélelmezett robbantót és elismerte, hogy a terrorcsoport szervezte be - közölte pénteken Erwin Mappaseng, az indonéz rendőrség bűnügyi igazgatója. A két férfi elmondta, hogy ő bérelte fel a Szumátra szigetéről származó 28 éves Aszmar Latin Szamit. Azonosításában segítséget nyújtott a merénylő testvére és így hárman, a halántékán lévő forradás alapján ismerték fel minden kétséget kizáróan a robbantás elkövetőjét.
Erwin Mappaseng megnevezte a Dzsemáa Iszlámija két őrizetben lévő tagját is, akit júniusban fogtak el azzal a váddal, hogy pokolgépes merényleteket és rablásokat követtek el a nyugat-indonéziai Szumátra szigetén. A bűnügyi igazgató az ügyről további részletekkel nem szolgált, és azt sem árulta el, hogy a 28 éves férfit csupán a Marriott szálloda elleni merényletre toborozták-e.
Indonéziai tisztségviselők korábban már közölték, hogy a végrehajtás szempontjából sok hasonlóságot mutat a mostani dzsakartai és a 2002 októberében Balin történt terrortámadás, amelyben 202 ember - túlnyomó többségében ausztrál turista - vesztette életét. Az elkövetők mindkét esetben hasonló robbanószert alkalmaztak és igyekeztek ledörzsölni a rendszámtáblán lévő számokat a robbantáshoz használt járművön. A rendőrség azt is elmondta, hogy a merénylő mobiltelefonjával hozta működésbe a pokolgépet, akárcsak Balin. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itt a szöveg, amit Hadházy beolvasott a közmédia kamerájába nézve - videó

Itt a szöveg, amit Hadházy beolvasott a közmédia kamerájába nézve - videó

Kávészünet, teaidő - recept

Kávészünet, teaidő - recept

Elfogott tengerészek: az ukrán elnök már csak az egyházban bízik

Elfogott tengerészek: az ukrán elnök már csak az egyházban bízik

Kimi Räikkönen és a vodka találkozása a színpadon – videó

Kimi Räikkönen és a vodka találkozása a színpadon – videó

Egy alkalmazottja sincs a cégnek, amely 122 millióért szállít érmeket az MLSZ-nek

Egy alkalmazottja sincs a cégnek, amely 122 millióért szállít érmeket az MLSZ-nek

Gyengén kezdtek a sárgamellényesek Párizsban

Gyengén kezdtek a sárgamellényesek Párizsban