Tetszett a cikk?

Az indonéz rendőrség szerint az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló Dzsemáa Iszlámija délkelet-ázsiai szélsőséges iszlám szervezet toborozta a dzsakartai Marriott luxusszálloda elleni robbantást elkövető öngyilkos merénylőt.

A gépkocsiba rejtett pokolgéppel végrehajtott terrortámadásnak 14 halálos áldozata és 152 sebesültje volt. A Dzsemáa Iszlámija két őrizetben lévő tagja rekonstruált fénykép alapján azonosította a vélelmezett robbantót és elismerte, hogy a terrorcsoport szervezte be - közölte pénteken Erwin Mappaseng, az indonéz rendőrség bűnügyi igazgatója. A két férfi elmondta, hogy ő bérelte fel a Szumátra szigetéről származó 28 éves Aszmar Latin Szamit. Azonosításában segítséget nyújtott a merénylő testvére és így hárman, a halántékán lévő forradás alapján ismerték fel minden kétséget kizáróan a robbantás elkövetőjét.
Erwin Mappaseng megnevezte a Dzsemáa Iszlámija két őrizetben lévő tagját is, akit júniusban fogtak el azzal a váddal, hogy pokolgépes merényleteket és rablásokat követtek el a nyugat-indonéziai Szumátra szigetén. A bűnügyi igazgató az ügyről további részletekkel nem szolgált, és azt sem árulta el, hogy a 28 éves férfit csupán a Marriott szálloda elleni merényletre toborozták-e.
Indonéziai tisztségviselők korábban már közölték, hogy a végrehajtás szempontjából sok hasonlóságot mutat a mostani dzsakartai és a 2002 októberében Balin történt terrortámadás, amelyben 202 ember - túlnyomó többségében ausztrál turista - vesztette életét. Az elkövetők mindkét esetben hasonló robbanószert alkalmaztak és igyekeztek ledörzsölni a rendszámtáblán lévő számokat a robbantáshoz használt járművön. A rendőrség azt is elmondta, hogy a merénylő mobiltelefonjával hozta működésbe a pokolgépet, akárcsak Balin. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hat lába és két farka van egy nemrég született kutyának

Hat lába és két farka van egy nemrég született kutyának

Sokkolja a rajongókat a Titanic alternatív befejezése

Sokkolja a rajongókat a Titanic alternatív befejezése

Húsvétra minden regisztrált magyarnak beadnák a védőoltás első adagját

Húsvétra minden regisztrált magyarnak beadnák a védőoltás első adagját