Tetszett a cikk?

Izraeli harci gépek vasárnap Libanonban egy határ menti falut bombáztak, miután a síita Hezbollah Izrael területét lőtte. Bejrút az izraeli akciók miatt panaszt tesz a Biztonsági Tanácsnál. Korábban Izrael ugyanezt a lépést helyezte kilátásba a Hezbollah támadása miatt.

Egy libanoni rendőrtiszt szerint két izraeli repülőgép vasárnap rakétákat lőtt ki a dél-libanoni Tair Harfa település környékére. A támadás esetleges áldozatairól, további részleteiről az AFP által idézett forrás nem közölt részleteket.
Korábban a Hezbollah síita szervezet gerillái észak-izraeli terület vettek tűz alá harckocsi-lövedékkel, egy ember halálát és öt személy könnyebb sérülését okozva. A Hezbollah azt állította, hogy dél-libanoni területre behatoló izraeli vadászgépekre lőtt ki légelhárító lövedékeket. A szervezet egyik illetékese újabb támadásokat helyezett kilátásba, amennyiben az izraeli légierő nem szünteti meg berepüléseit Libanon légterébe.
A libanoni külügyminisztérium jelezte: Bejrút az izraeli akciók miatt panaszt tesz a Biztonsági Tanácsnál. Korábban Izrael ugyanezt a lépést helyezte kilátásba a Hezbollah támadása miatt. Dore Gold, Ariel Saron izraeli kormányfő tanácsadója tűrhetetlennek minősítette a tüzérségi támadást, amelynek célja szerinte a helyzet elmérgesítése. Avi Pazner kormányszóvivő egyértelmű provokációnak nevezte a Hezbollah támadását, amellyel szemben Izrael nem maradhat közömbös.
Szilvan Salom izraeli külügyminiszter még a Hezbollah vasárnapi támadása előtt rádiónyilatkozatában leszögezte: a Hezbollah fegyveresei Bejrút és Damaszkusz támogatása nélkül nem folytathatnák tovább ezt a tevékenységét. Izrael kormánya megvizsgálja, hogy Libanon és Szíria megtett-e mindent a szélsőségesek támadásainak megakadályozására - tette hozzá. Az izraeli külügyek irányítója azt is leszögezte: Izrael folytatja a biztonsági kerítés építését, hogy megakadályozza az öngyilkos merénylők behatolását. A külügyminiszter azzal vádolta a palesztinokat, hogy elmulasztották a szélsőségesek leszerelését, s szerinte a palesztin szélsőségesek a jelenlegi tűzszünetet katonai erejük fokozására használják fel. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
16 éves lány a legfiatalabb áldozata a koronavírus-járványnak Magyarországon

16 éves lány a legfiatalabb áldozata a koronavírus-járványnak Magyarországon

300 ezres büntetést kapott a szolnoki BMW-s, aki 50 helyett 146-tal száguldozott

300 ezres büntetést kapott a szolnoki BMW-s, aki 50 helyett 146-tal száguldozott

Senki nem táncol úgy 83 évesen, mint Anthony Hopkins

Senki nem táncol úgy 83 évesen, mint Anthony Hopkins