Tetszett a cikk?

"Stratégiai léptékű kudarc" fenyegeti a szövetségeseket Jack Straw szerint, aki arra figyelmeztette Tony Blairt, hogy több ezer katonát kell kivezényelni Irakba a biztonsági helyzet javítására és az önálló kormányzás kialakításának felgyorsítására. Straw jelentős brit pénzügyi hozzájárulást sürgetett az újjáépítésre, amelyben szerinte egyelőre csalódtak az irakiak.

Jack Straw mindezt egy belső feljegyzésben írta Tony Blairnek; a kiszivárogtatott elemzést a legnagyobb brit konzervatív napilap, a The Daily Telegraph ismertette csütörtökön. Straw szerint a szövetségesek a jelenleg Irakban állomásoztatott katonai erővel nem képesek az újjáépítéshez szükséges körülmények megteremtésére, sem a biztonság fenntartására az egyre erősödő terrorista tevékenység közepette.
A külügyminiszter szerint Nagy-Britanniának legalább egy ötezer fős dandárt kellene Irakba vezényelnie. Ez nemcsak a biztonsági helyzetet javítaná, de igazolná a kétkedő irakiak és a koalíció más tagjai előtt London elkötelezettségét is. Az ötezer katona a jelenleg Irakban lévő brit erő csaknem 50 százalékos bővítését jelentené, mivel Nagy-Britannia - amely a háborúban 45 ezer fős haderővel vett részt - azóta 11 ezer főre csökkentette kontingensét.
A külügyminiszter figyelmeztetése szerint a ramadán ünnep (október 27.) kezdetéig a biztonsági helyzet, az infrastruktúra helyreállítása és a politikai intézményrendszer terén "jól látható haladást kell elérni".
Jack Straw szerint az irakiak nagy reményeket fűztek az újjáépítéshez, ezek azonban nem teljesültek. Az áramtermelés még mindig 25 százalékkal elmarad a háború előtti szinttől, az áramelosztó rendszer működőképességét pedig fosztogatások és szabotázsakciók ássák alá. Straw szerint az iraki helyzet javítására 127 millió dollárt (80 millió fontot) kell "gyorsan és hatékonyan" elkölteni a tervezett költségkereten felül; ennek zömét Nagy-Britannia állná. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járvány előtt még elnézték a vevők, ha egy kis cég ügyetlenkedett a neten, most már nincs türelem

A járvány előtt még elnézték a vevők, ha egy kis cég ügyetlenkedett a neten, most már nincs türelem

Undort keltő konyhát talált a Nébih egy pesti kínai étteremben

Undort keltő konyhát talált a Nébih egy pesti kínai étteremben

Áprilisig számol kijárási korlátozásokkal a francia kormány

Áprilisig számol kijárási korlátozásokkal a francia kormány