Tetszett a cikk?

Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök a törvényhozás csütörtöki ülésén kijelentette, nem kíván leszámolni a palesztin szélsőségesekkel, hanem folytatni kívánja velük a párbeszédet. Felszólította a képviselőket: vagy támogassák őt, vagy - mint fogalmazott - küldjék haza.

Abbász a Palesztin Törvényhozási Tanács rámalláhi ülésén Izraelt vádolta a békefolyamat válságáért, a június végén bejelentett tűzszünet összeomlásért. A miniszterelnök felszólította Washingtont: változtassa meg viszonyát Jasszer Arafat palesztin elnökkel, aki - mint fogalmazott - a palesztin nép törvényesen megválasztott, törvényes vezetője. Sürgette az Arafat körüli problémák rendezését, miközben elismerte, hogy vannak gondok a kormányon belül, illetve a kormány és az elnökség között. Abbász kizárta, hogy erőt alkalmazzon a Hamász és az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezetekkel szemben. "Nem rendőri eszközökkel kíván élni, hanem tárgyalni akar - tette hozzá.
Noha a várakozások alapján úgy tűnt, bizalmi szavazás lesz, az AP értesülése szerint Abbász személyéről legalább egy hétig nem szavaznak a palesztin honatyák. Nyolcvanhárom képviselő közül tizennyolc petíciót írt arról, hogy tartsák meg a bizalmi szavazást. Ahmed Korei parlamenti elnök viszont ellenezte ezt és úgy foglalt állást, hogy ne vonják be a törvényhozást az Arafat és Abbász közötti személyi konfliktusba.
Korábban palesztin fegyveresek tüzet nyitottak izraeliek egy csoportjára, és közülük egyet megöltek a ciszjordániai Dzsenín közelében. A csütörtök hajnali incidens során a támadók súlyosanmegsebesítették áldozatukat, aki később belehalt sebeibe. Mint az AFP francia hírügynökség jelentette, már a lövöldözés előtt az izraeli hadsereg kijárási tilalmat rendelt el Dzsenínben.
Szerdán izraeli harci gépek zúgtak át Libanon déli része fölött, a Hezbollah radikális síita szervezet térségben állomásozó erői pedig működésbe léptették légvédelmüket. Kevéssel később egy izraeli légitámadás megsemmisítette a Hezbollah egyik légvédelmi lövegét Tírusz (Szúr) város közelében. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyik ellenzéki párt sem tart Hadházyékkal október 23-án

Egyik ellenzéki párt sem tart Hadházyékkal október 23-án

Válaszol a betegek kérdéseire, sőt már egy orvosegyetemi vizsgán is átment a pécsi egyetem új chatbotja

Válaszol a betegek kérdéseire, sőt már egy orvosegyetemi vizsgán is átment a pécsi egyetem új chatbotja

Új funkciókat kapott a Photoshop, az egyik a fekete-fehér képeket színezi ki

Új funkciókat kapott a Photoshop, az egyik a fekete-fehér képeket színezi ki