Tetszett a cikk?

A Hamász semmiféle pénzügyi támogatást nem kap az Európai Uniótól - szögezte le hétfőn Chris Patten, az EU külkapcsolatokért felelős biztosának szóvivője. A tagországok hétvégi nem hivatalos gyűlésükön döntöttek arról, hogy a Hamász politikai szárnyát is felvegyék az unió által terroristának minősített szervezetek listájára.

A Hamász politikai szárnyának feketelistára helyezéséről azon a tanácskozáson alakult ki egyetértés, amelyet a tagállamok és a jövőre csatlakozó tíz ország külügyminiszterei a hét végén tartottak az olaszországi Riva del Gardában. A találkozó kötetlen volt, a hivatalos döntés így még nem született meg, ám szakértői szinten már hétfőn megtartják az ennek előkészítésére hivatott első találkozót, amelyet a hét folyamán továbbiak követhetnek. Ezeken kell meghatározni azt is, hogy pontosan kik - mely személyek, illetve csoportok - kerüljenek fel a listára.
Múlt pénteken Ariel Saron izraeli külügyminiszter szólította fel az Európai Uniót, hogy vegye fel a Hamász politikai szárnyát a terrorszervezetek listájára. Saron közvetlenül Javier Solanához, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjéhez intézte felhívását, amikor telefonon beszélt vele. Izrael szerint EU-ból érkező pénz egy részét a Hamász Izrael-ellenes terrorakciók finanszírozására használja fel.
A palesztin szervezet katonai szárnya már eredetileg is szerepelt az EU miniszteri tanácsa által 2001 végén jóváhagyott listán. A Hamász politikai szárnya javára nyújtott támogatást azonban nem tiltja, arra hivatkozva, hogy e politikai szervezet egyúttal jótékonysági, szociális szervezetként is működik. Különböző csoportjain keresztül humanitárius, illetve társadalmi közszolgáltatási (egészségügyi, oktatási) tevékenységeket is folytat. Az EU-tagállamok korábban jórészt ezért nem tudtak egyetértésre jutni arról, hogyan kezeljék a szervezet politikai szárnyát.
A szervezet feketelistára helyezéséről hozandó döntés az érintett csoportok és személyek uniós tagállamokban lévő javainak a befagyasztását is maga után vonja. Az EU ugyanakkor közvetlenül soha nem juttatott semmilyen pénzügyi támogatást a Hamásznak. A térségbe irányuló támogatásait civil, illetve ENSZ-szervezetek és magának a Palesztin Hatóságnak az illetékes szervei kapták - jelentette ki Patten szóvivője. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvan, hova szökött a korrupcióval meggyanúsított spanyol király

Megvan, hova szökött a korrupcióval meggyanúsított spanyol király

Sok külföldi munkás és sofőr van a bejrúti robbanás áldozatai között

Sok külföldi munkás és sofőr van a bejrúti robbanás áldozatai között

Szünetel a közel 100 ezerbe kerülő PCR-tesztelés Hódmezővásárhelyen

Szünetel a közel 100 ezerbe kerülő PCR-tesztelés Hódmezővásárhelyen