Tetszett a cikk?

Az emberi jogi szervezetek által bírált intézkedést a washingtoni vezetés a terrorizmus elleni harccal indokolja.

Októberben már beszámoltunk arról, hogy az Egyesült Államokban a jövő évtől ujjlenyomatot vesznek és fényképet készítenek a vízumköteles államokból, így a magyar kiutazóktól is. Az új be- és kiléptető rendszert január 5-én vezetik be az Egyesült Államok 115 repülőterén. A belépésnél felvett és számítógépen rögzített biometriai azonosítókat rögvest egybevetik a terroristákról nyilvántartott adatokkal. A számítások szerint jövőre közel 24 millió utazó adatait fogják feldolgozni az új rendszerben az ország légi és tengeri kikötőnél. A szárazföldi átkelőknél csak 2005-ben vagy 2006-ban vezetik be az új eljárást az itt áthaladó utazók nagy számára, illetve a rendkívüli költségek miatt. Tavaly 440 millió ember lépte át az amerikai határt, többségük szárazföldi átkelőkön.Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) és más emberi jogi szervezetek kétségesnek tartják a biometriai azonosítók alkalmazásának a hatékonyságát és úgy ítélik meg, hogy az eljárás csorbítja az emberi jogokat. Ráadásul Lee Galernt, a szervezet szóvivője szerint a kormány nem magyarázta el, hogy a rendszer pontosan hogyan működik (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kádár János, cenzúrázva: „Útvesztés történt” - Egy gyűjtő arcképcsarnokából, 2.rész

Kádár János, cenzúrázva: „Útvesztés történt” - Egy gyűjtő arcképcsarnokából, 2.rész

A lengyel kormányfő ragaszkodik a vétóhoz, és hallani sem akar Von der Leyen ötletéről

A lengyel kormányfő ragaszkodik a vétóhoz, és hallani sem akar Von der Leyen ötletéről

Tarolnak a négy évszakos abroncsok a magyar autósoknál

Tarolnak a négy évszakos abroncsok a magyar autósoknál