Tetszett a cikk?

Megindultak a nemzetközi segélyszállítmányok a katasztrófa sújtotta iráni Kermán tartományba. Az Egyesült Államokból két amerikai Hercules C-130 típusú szállítógép érkezett, segélynyújtásra kiképzett szakembereket és orvosi segélynyújtáshoz szükséges felszereléseket hozott.

Az USA összesen 75 tonna egészségügyi felszerelést ajánlott fel, és 200 szakember közreműködését. Előzőleg Bush elnök részvétét fejezte ki az iráni népnek. (Irán és az Egyesült Államok között befagytak a kapcsolatok az 1979-es iráni iszlám forradalom nyomán, amikor az USA teheráni nagykövetségét irániak megszállták és túszul ejtették az amerikai diplomatákat). ”Örömmel üdvözöljük az amerikai segítséget” - jelentette ki Kermán tartomány kormányzója. A brüsszeli Európai Bizottság 2,3 millió euró értékű gyorssegély mozgósításáról döntött. Egy teheráni illetékes közölte, hogy Irán minden országtól elfogadja a segítséget, kivéve a "cionista államot" (azaz Izraelt).Ami a magyar segítségnyújtást illeti, a Belügyminisztérium Központi Kórháza egymillió forint értékű injekciós tűt, vakcinát, és kötszert adott át a Magyar Speciális Mentők (MSM) egészségügyi csapatának . A négy orvos és két asszisztens vasárnap délelőtt indult az iráni földrengés helyszínére, a Magyar Baptista Szeretetszolgálat mintegy 4 millió forint körüli összeget bocsátott rendelkezésükre.A mintegy 200 ezer lakosú Bám város nagyrésze megsemmisült a múlt pénteki földrengés következtében, a halottak száma több tízezer. Iránban meglehetősen gyakoriak a földrengések, 1991 óta már csaknem ezret észleltek. Hivatalos adatok szerint a földmozgások következtében mintegy 17600 ember vesztette életét és mintegy 53 ezren sebesültek meg.(Reuters, MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Barrel Zoltán újpesti önkormányzati képviselő

Meghalt Barrel Zoltán újpesti önkormányzati képviselő

Halálbüntetést kértek egy japán sorozatgyilkosra

Halálbüntetést kértek egy japán sorozatgyilkosra

Félrevezette a Fehér Házat, Trump mégis kegyelmet adna volt nemzetbiztonsági tanácsadójának

Félrevezette a Fehér Házat, Trump mégis kegyelmet adna volt nemzetbiztonsági tanácsadójának