Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok ideiglenes felfüggesztésről hozott döntését az iráni vezetők olyan pozitív jelnek nevezték, amely önmagában még nem rendezheti a két ország viszonyát. Bush elnök szerint az amerikai segítségnyújtás nem is jelenti a kapcsolatok megváltozását.

A washingtoni külügyminisztérium és a pénzügyminisztérium szerdán közzétett rendelete visszamenőleges hatállyal december 27-től számítva kilencven napig engedélyezi az amerikai személyeknek és cégeknek, hogy nem kormányzati segélyszervezetek útján pénzadományokkal támogassák a földrengés sújtotta iráni Bám településen a mentési és helyreállítási munkálatokat. A rendelet értelmében a segélyösszegek előzetes hatósági engedély nélkül átutalhatók Iránba.Kamal Harazi iráni külügyminiszter üdvözölte az Iránnal szembeni amerikai megszorító intézkedések részleges feloldását, de kijelentette: csak a szankciók végleges és teljes feloldása teremthetne új légkört Teherán és Washington kapcsolatában. George Bush amerikai elnök csütörtökön újévi sajtónyilatkozatában jelezte: a bámi földrengés után Iránnak nyújtott segély ellenére a kétoldalú kapcsolatok javítása akkor lehetséges, ha Teherán beszünteti nukleáris fegyverprogramját, együttműködik a nemzetközi terrorizmus elleni harcban és meghallja a demokráciát követelők hangját.A még 1979-ben elrendelt szankciók alapján tilos Iránba pénzt utalni kivéve, ha arra a hatóság külön engedélyt ad, ami meglehetősen időigényes eljárás. A pénzügyi szankciók átmeneti feloldása újabb gesztus az Egyesült Államokkal húsz éve semmilyen diplomáciai kapcsolatban nem álló Irán számára. Korábban, közvetlenül a pénteki természeti katasztrófát követően az amerikai kormány felajánlotta országa segítségét, melyet Irán elfogadott. Ennek nyomán húsz év után először landolhatott – ezúttal mentőcsapatokat szállító - amerikai repülőgép Iránban. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
25 milliós kártérítést kell fizetnie a lúgos orvosnak áldozata számára

25 milliós kártérítést kell fizetnie a lúgos orvosnak áldozata számára

Az automatizációba fektetett pénz az egyik legjobb befektetés

Az automatizációba fektetett pénz az egyik legjobb befektetés

Philippe Legrain: Mi lesz a populizmussal Trump veresége után?

Philippe Legrain: Mi lesz a populizmussal Trump veresége után?