Tetszett a cikk?

A brit külügyminiszter úgy véli, hogy az al-Dzsazíra televízióban vasárnap sugárzott felvételen a terroristavezér hangja hallható.

Jack Straw brit külügyminiszter szinte biztos, hogy Oszama bin Laden él, és az ő hangja hallható a felvételen. A miniszter hétfőn kijelentette: Oszama bin Laden "legjobb tudomásunk szerint" életben van, és az al-Kaida, valamint társszervezetei is változatlanul aktívak. Straw elismerte, hogy a szövetségesek által Afganisztánban felvonultatott minden technológia ellenére is lehetséges, hogy egy "megfelelő forrásokkal bíró egyén ... amilyen Oszama bin Laden is", meglehetősen hosszú ideig bujkáljon. A külügyminiszter szerint az al-Kaida vezérének felkutatása továbbra is elsődleges feladat.Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) szerint napokig tarthat, mire befejeződnek a vizsgálatok, amelyekkel azt igyekeznek megállapítani, hogy Oszama bin Laden terroristavezér hangja hallható-e a vasárnap este az al-Dzsazíra arab televízióban sugárzott hangfelvételen. A felvételen a hang egyebek között az Irakban tartózkodó amerikai katonák elleni harcra, az izraeli-palesztin feszültség enyhítését célzó nemzetközi békéltetési törekvések elutasítására, az iszlám nevében vívott szent háború folytatására szólította fel a muzulmánokat, leszögezve egyebek között, hogy "a megszállókkal szemben nincs más eszköz a párbeszédre, mint a fegyverek".Az a tény, hogy a hang már említést tesz Szaddám Huszein volt iraki diktátor december 13-ai elfogásáról, azt sejteti, hogy a felvétel a közelmúltban, három hétnél nem régebben készült. A hang egyébként bírálta az Irak elleni katonai fellépést támogató arab államokat is, úgy vélve, hogy Szaddám elfogása megzavarta az arab és muzulmán vezetőket, mert azt mutatta, a diktatórikus rezsimeket külső erővel is meg lehet buktatni.Ibrahim Hilal, a katari székhelyű al-Dzsazíra főszerkesztője szerint a felvételen bin Laden hallható, az ő sajátos nyelvhasználata, amelyet nagyon nehéz utánozni. Hilal azt is elmondta, hogy vasárnap kapták a felvételt, de nem közölte a kézhezvétel pontos körülményeit. Azt viszont megemlítette, hogy az eredeti hanganyag 47 percnyi, ebből 14 percet tettek adásba.Az al-Kaida terrorszervezet vezetőjének tartott bin Laden sorsáról nem lehet bizonyosat tudni az Afganisztánt akkor uraló tálibok elleni, 2001. őszi amerikai hadművelet óta. Amerikai titkosszolgálati szakértők mindazonáltal még a jóval újabbnak tűnő felvételekről is azt közölték, nagy valószínűséggel valóban a terroristavezér hallható rajtuk. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb öt évig a Főtaxi marad a reptéri szolgáltató

Újabb öt évig a Főtaxi marad a reptéri szolgáltató

Jön az 1000 kilométeres hatótávú Tesla villanykamion

Jön az 1000 kilométeres hatótávú Tesla villanykamion

Gyomorforgató állapotok uralkodtak a csongrádi sütőüzemben, bezáratta a Nébih – videó

Gyomorforgató állapotok uralkodtak a csongrádi sütőüzemben, bezáratta a Nébih – videó