Egy kétgyermekes anya, a Hamász radikális palesztin szervezet tagja robbantotta fel magát szerdán az Izrael és a Gázai övezet közötti erezi átkelőnél. A merényletben palesztinok is megsebesültek.

Az izraeli rádió szerint a robbanás annál a hatósági épületnél történt, ahol izraeli katonák ellenőrzik a Gázai övezetből kilépő, illetve oda belépő személyforgalmat. A robbanás során heten sebesültek meg, közöttük négy palesztin.Az épületet sántítva megközelítő fiatalasszony az ott felállított fémérzékelő kapu előtt arra figyelmeztette a katonákat, hogy a törött lábába fémlemez van beépítve, majd a kapun átlépve, a személyi motozásra várva hozta működésbe a pokolgépet. A detonáció időpontjában az erezi átkelő tele volt Izraelbe belépni szándékozó palesztin munkásokkal.A robbantást a Hamász és a - Jasszer Arafat palesztin elnök Fatah mozgalmához kötődő - al-Aksza Mártírjainak Brigádjai vállalták magukra telefonon, közölve, hogy az akció válasz volt egy december 25-én Gázában végrehajtott izraeli légitámadásra, amelyben megölték egy másik szervezet, az Iszlám Dzsihád katonai szárnyának vezetőjét, Muklit Hamidot.Ahmed Korei palesztin kormányfő tartózkodott a merénylet elítélésétől, mondván, hogy a folytatódó izraeli támadások és a palesztinokat sújtó korlátozások vezetnek mindkét oldalon a feszültség fokozódásához. A kormányfő kölcsönös tűzszünetre szólított fel.Avi Pazner, az izraeli kormány szóvivője szerint az erezi merénylet "rendkívül káros" a palesztinok számára és megnehezíti az életüket, mivel bonyolultabbá teszi Izraelbe való belépésüket.

A szerdai merénylettel 3704-re emelkedett a halálos áldozatok száma a palesztin felkelés, az intifáda 2000 szeptemberi kirobbanása óta, közöttük 2772 volt palesztin és 865 izraeli. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Idén is ellátogat Magyarországra Vlagyimir Putyin

Idén is ellátogat Magyarországra Vlagyimir Putyin

Kocsis Györgyi: Az Atya és a fiúk

Kocsis Györgyi: Az Atya és a fiúk

Megvan a Facebook 10 éves kihívása? Úgy tűnik, győztest hirdethetünk

Megvan a Facebook 10 éves kihívása? Úgy tűnik, győztest hirdethetünk

Az E.on nevével visszaélve kérnek pénzt csalók

Az E.on nevével visszaélve kérnek pénzt csalók

Elkötelezetten szolgálta a paksi bővítést, aztán egyszer csak kirúgták

Elkötelezetten szolgálta a paksi bővítést, aztán egyszer csak kirúgták

A Huawei új központjában épült fel a budapesti Szabadság híd mása

A Huawei új központjában épült fel a budapesti Szabadság híd mása