Hivatalosan is alkotmányellenesnek nyilvánította Románia legfelsőbb védelmi tanácsa a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) autonómiatervét. Az Iliescu államfő irányításával ülésező testület azonban nem készül erőszakosan fellépni a tervezet ellen.

Románia legfelsőbb védelmi tanácsa – a testületnek az állam- és kormányfő, a belügy és a védelmi miniszter, továbbá a titkosszolgálati vezetők a tagjai - szerdán foglalkozott a székelyföldi autonómiára vonatkozó kezdeményezéssel. „Ez ellentétes az európai szellemiséggel és a demokrácia szabályaival, nem szabad összekeverni a kisebbségi jogok biztosítását az etnikai elvű területi autonómiával” - jelentette ki a román államfő, majd hozzátette: „ennek ellenére nem fogunk kemény megtorláshoz folyamodni”. Szerinte Európában nincs még egy olyan ország, mint Románia, ahol a nemzeti kisebbségeknek parlamenti képviselete van, és saját frakciói.

A jelek szerint Tőkés Lászlót nem rendítette meg a védelmi tanács kategorikus elutasítása. „Egyedül a parlament illetékes eldönteni a tervezet sorsát” – mondta el a hvg.hu-nak a királyhágó melléki püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke. Szerinte most végre megindulhat az a dialógus, amelynek eredményeként konszenzus alakulhat ki az autonómia ügyében. „Tisztában vagyunk azzal, hogy a parlament vissza fogja utasítani a törvénytervezetet, de az autonómia eszményét nem adjuk fel, felkészülünk a többéves küzdelemre.” Tőkés megerősítette, hogy céljaik egybevágnak az Európai Unió gyakorlatával, a nemzetiségi területi önkormányzatokra számos példa van az unióban.

Hasonlóan látja a helyzetet Toró T. Tibor, Tőkés helyettese az EMNT-ben. „Utópia azt hinni, hogy a román parlament elfogadja a tervezetet, de bízunk abban, hogy néhány év múlva érzelemmentesen lehet majd tárgyalni az autonómiáról”.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke szerint fölösleges volt a védelmi tanács összehívása az autonómia megtárgyalására, de hibásnak nevezte az SZNT lépését is. „Akik egy választási évben autonómiatervezetet nyújtanak be, azok vagy rossz politikusok, vagy csak feszültséget akarnak kelteni a román-magyar viszonyban” - mondta.

Adrian Casunean Vlad, a szociáldemokrata párt Kovászna megyei elnökének nyilatkozata alátámasztja Markó félelmeit. „Az etnikai alapú autonómia kezdeményezői – akik saját kormányt, elnököt, rendőrséget és parlamentet akarnak – próbálkozzanak egy kicsit nyugatabbra, és követeljenek Magyarországon területeket maguknak”- fejtegette a román politikus.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tényleg a Fidesz bunkósbotja az Állami Számvevőszék?

Tényleg a Fidesz bunkósbotja az Állami Számvevőszék?

Nagy Blanka nem bánt meg semmit

Nagy Blanka nem bánt meg semmit

Salvini nem nyitja meg Olaszországot a menekültek előtt

Salvini nem nyitja meg Olaszországot a menekültek előtt

A terhességmegszakítás és a "kegyes halál" ellen tüntettek Párizsban

A terhességmegszakítás és a "kegyes halál" ellen tüntettek Párizsban

A tüntetés alatti lezárásokra figyelmeztet a BKK

A tüntetés alatti lezárásokra figyelmeztet a BKK

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi