Tetszett a cikk?

A székelyeknek le kell mondaniuk az olyan kifejezésekről – mint például az "etnikai alapú területi autonómia" –, amelyek hátráltatják őket céljaik elérésében – fejtette ki Gunnar Jansson finnországi, de svéd nemzetiségű képviselő.

Jansson, Románia volt európa tanácsi jelentéstevője szerint európai példák alapján beszélhetünk történelmi, nyelvi, vallási, kulturális és etnikai alapú autonómiáról. Ám feltevődik a kérdést, hogy mi a különbség például a nyelvi alapon és az etnikai alapon kért autonómia között. Erre viszont nem lehet egyértelmű választ adni. Ha megvizsgáljuk az európai autonómiákat, ezek többnyire etnikai alapon szerveződtek – írja az erdélyi Krónika."Meglátásom szerint az európai szellemnek most a regionalizmus kifejezés felel meg legjobban" – állapította meg Jansson. Jelenleg európai törekvés a központosított államhatalom gyengítése és a regionális hatalom erősítése. Ha sikerülne elmozdulni a regionalizmus irányába, az egybecsengene az európai fejlődéssel – tette hozzá.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lélegeztetőgépre került egy fideszes parlamenti képviselő

Lélegeztetőgépre került egy fideszes parlamenti képviselő

Megdőlt az országos melegrekord

Megdőlt az országos melegrekord

Kötelező FFP2-es maszk és otthoni munkavégzés – Így lassítanák a koronavírust Szlovákiában

Kötelező FFP2-es maszk és otthoni munkavégzés – Így lassítanák a koronavírust Szlovákiában