Románia nemzeti lobogó nélkül maradhat, ha elveszíti a Csád által az ENSZ-en belül kezdeményezett jogi vitát - figyelmeztetnek román szakértők. A piros-sárga-kék színeket használja mindkét ország; Csád 1959, Románia 1821 óta, ám a lobogó jelenlegi formáját 1989 után nyerte el.

Bukaresti kommentátorok aggodalommal figyelmeztetnek, hogy Románia és Csád között a nemzeti lobogó kérdése valóságos diplomáciai háborúvá válhat. A két ország zászlaja teljesen megegyezik, mindkettő piros-sárga-kék, a színek azonos sorrendben, függőleges sávban követik egymást.A probléma három évvel ezelőtt a felszínre került már, de most újra felvetődött, mivel a szakértők emlékeztetnek rá, hogy a tavaly októberben elfogadott alkotmánymódosítás kidolgozói ismét "megfeledkeztek" e helyzet rendezéséről.Tény, hogy Románia 1821 óta használja a piros-sárga-kék színkombinációt nemzeti zászlóként (igaz, korábban más elrendezésben), a kommunista rendszerben azonban címer volt középen. A lobogó az 1989-es forradalom után nyerte el végleges formáját, vagyis eltűnt róla a kommunista szimbólum. Az 1991-ben elfogadott alkotmány kimondja, hogy az ország nemzeti színei a kék, a sárga és a piros.Csakhogy a fenti változtatás eredményeként a román zászló tökéletesen megegyezik Csád Köztársaság zászlajával, amelyet az afrikai államban 1959-ben fogadtak el. Csád számára is fontosak ezek a színek, mivel a kék számukra az eget, a reménységet, a mezőgazdaságot és az ország déli részét jelképezi. A sárga a sivatagot és a napsugarat, a piros pedig a jólétet, az egységet és a hazáért való önfeláldozást jelöli.Románia korábban azzal érvelt, hogy a sárga szín az ő zászlajukon más árnyalatú. Mint emlékeztetett, a román alkotmány maga is meghatározza a trikolór színárnyalatait: a kékből a kobalt, a sárgából a króm, a pirosból pedig a vermut árnyalatot kell használni.Csád mindenesetre az Egyesült Nemzetek jogi osztályánál tett panaszt, emiatt - mint emlékeztetnek Bukarestben - fennáll a a veszélye annak, hogy Románia jogilag elveszítheti a három alapszínből álló zászlaját.Ileana Cazan, a Román Akadémia keretében működő országos heraldikai bizottság titkára egyik sajtónyilatkozatában úgy vélte: az lehetne a legegyszerűbb megoldás, ha a román lobogó sárga színű sávjára ráhelyeznék az ország jelenlegi címerét. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
És akkor búcsúzhatunk az álomtól, hogy valaha is nyugati bérünk lesz

És akkor búcsúzhatunk az álomtól, hogy valaha is nyugati bérünk lesz

A rákdiagnosztika szent grálját keresik Ausztráliában

A rákdiagnosztika szent grálját keresik Ausztráliában

Egy év alatt csaknem 100 millió forint vesztesége lett a vizes vb-t szervező cégnek

Egy év alatt csaknem 100 millió forint vesztesége lett a vizes vb-t szervező cégnek

Így néz ki Harry herceg és Meghan Markle karácsonyfája

Így néz ki Harry herceg és Meghan Markle karácsonyfája

Felfüggesztik a kitermelést a legnagyobb líbiai olajmezőn

Felfüggesztik a kitermelést a legnagyobb líbiai olajmezőn

Botrányos: Trump veje segítette a szaúdi herceget az újságíró-gyilkosság után

Botrányos: Trump veje segítette a szaúdi herceget az újságíró-gyilkosság után