Tetszett a cikk?

Az Irakban állomásozó lengyel katonai kontingens szóvivője szemére vetette az amerikai katonai parancsnokságnak, hogy titkolja nedzsefi terveit. Az offenzíva szombaton indulhat meg.

Nézeteltérés alakult ki a lengyel és az amerikai katonai vezetés között annak kapcsán, hogy az Egyesült Államok elszánta magát Muktada asz-Szadr radikális síita vezető letartóztatására. Asz-Szadr a síiták szent városában, Nedzsefben rejtőzködik.Robert Strzelecki alezredes, az Irakban állomásozó lengyel katonai kontingens szóvivője bírálta az amerikai katonai parancsnokságot, mert titkolóznak a terveiket illetően, noha a síiták szent városában a biztonság megóvásáért az ott állomásozó mintegy 2,5 ezer lengyel katona a felelős.Az alezredes szerint a lengyel diplomácia úgy véli, hogy asz-Szadr elfogását célzó kísérletek "katasztrófához vezetnek, mivel akkor minden síita vezető el fog fordulni a koalíciótól". Szakértők arra figyelmeztettek, hogy a város ostroma és ennek során a síiták szent helyeinek esetleges lerombolása nem csak Dél-Irakban robbanthat ki felkelést, hanem háborúra késztetheti a szomszédos, többségében síiták lakta Iránt is. A lengyel diplomaták úgy vélik, hogy ha Muktada asz-Szadr lemond az erőszakról, akkor egyezségre kell vele jutni.Eközben az amerikaiak gőzerővel készítik elő a katonai műveletet, és már a napokban harcok helyszínévé válhat a város. Az iraki kormányzó tanács köreiben úgy hírlik, hogy szombaton kezdődik az amerikai támadás. A helyzetet jól jellemzi, hogy Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter csütörtökön kategorikusan kijelentette: "Az Egyesült Államok nem engedi meg, hogy egy kis létszámú terrorista csoport döntsön a 25 milliós Irak sorsáról.""Mindent hibátlanul kell végrehajtanunk, különben ránk zúdul az egész muzulmán világ haragja, Marokkótól kezdve Indonéziáig" – ismerte el az egyik amerikai parancsnok.Feltételezések szerint Nedzsefben másfél ezer jól felfegyverzett gerilla gyűlt össze. A 30 éves radikális síita hitszónok irodája mindössze egy ugrásra fekszik Nedzsef legszentebb helyétől, az Ali imámról elnevezett mecsettől. Ha az amerikaiak célzott támadással próbálják kifüstölni asz-Szadrot, az elkerülhetetlenül a mecset lerombolásához vezetne.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!