Az Irakban állomásozó lengyel katonai kontingens szóvivője szemére vetette az amerikai katonai parancsnokságnak, hogy titkolja nedzsefi terveit. Az offenzíva szombaton indulhat meg.

Nézeteltérés alakult ki a lengyel és az amerikai katonai vezetés között annak kapcsán, hogy az Egyesült Államok elszánta magát Muktada asz-Szadr radikális síita vezető letartóztatására. Asz-Szadr a síiták szent városában, Nedzsefben rejtőzködik.Robert Strzelecki alezredes, az Irakban állomásozó lengyel katonai kontingens szóvivője bírálta az amerikai katonai parancsnokságot, mert titkolóznak a terveiket illetően, noha a síiták szent városában a biztonság megóvásáért az ott állomásozó mintegy 2,5 ezer lengyel katona a felelős.Az alezredes szerint a lengyel diplomácia úgy véli, hogy asz-Szadr elfogását célzó kísérletek "katasztrófához vezetnek, mivel akkor minden síita vezető el fog fordulni a koalíciótól". Szakértők arra figyelmeztettek, hogy a város ostroma és ennek során a síiták szent helyeinek esetleges lerombolása nem csak Dél-Irakban robbanthat ki felkelést, hanem háborúra késztetheti a szomszédos, többségében síiták lakta Iránt is. A lengyel diplomaták úgy vélik, hogy ha Muktada asz-Szadr lemond az erőszakról, akkor egyezségre kell vele jutni.Eközben az amerikaiak gőzerővel készítik elő a katonai műveletet, és már a napokban harcok helyszínévé válhat a város. Az iraki kormányzó tanács köreiben úgy hírlik, hogy szombaton kezdődik az amerikai támadás. A helyzetet jól jellemzi, hogy Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter csütörtökön kategorikusan kijelentette: "Az Egyesült Államok nem engedi meg, hogy egy kis létszámú terrorista csoport döntsön a 25 milliós Irak sorsáról.""Mindent hibátlanul kell végrehajtanunk, különben ránk zúdul az egész muzulmán világ haragja, Marokkótól kezdve Indonéziáig" – ismerte el az egyik amerikai parancsnok.Feltételezések szerint Nedzsefben másfél ezer jól felfegyverzett gerilla gyűlt össze. A 30 éves radikális síita hitszónok irodája mindössze egy ugrásra fekszik Nedzsef legszentebb helyétől, az Ali imámról elnevezett mecsettől. Ha az amerikaiak célzott támadással próbálják kifüstölni asz-Szadrot, az elkerülhetetlenül a mecset lerombolásához vezetne.

(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Halálos baleset történt Kerekegyházánál

Halálos baleset történt Kerekegyházánál

Hosszú: Az edzőm elsírta magát az első közös aranyunk után

Hosszú: Az edzőm elsírta magát az első közös aranyunk után

A II. kerületiek ellenállása miatt késlekedik az M0-s építése

A II. kerületiek ellenállása miatt késlekedik az M0-s építése

A vikingek is jól tartották a macskáikat, de nem azért, amire gondol

A vikingek is jól tartották a macskáikat, de nem azért, amire gondol

Ma van a magyar kórusok napja

Ma van a magyar kórusok napja

A pénz sosem lehet kizárólagos motiváció

A pénz sosem lehet kizárólagos motiváció