Tetszett a cikk?

A lélekvesztő mintegy 80 embert szállított.

A kis méretű hajót egy katonai repülőgép észlelte Lampedusa szigetétől délre 90 kilométerre. A hatóságokat később riasztotta egy Olaszországban letelepedett eritreai férfi, aki telefonon beszélt a hajón tartózkodó egyik családtagjával.Egy olasz és egy amerikai katonai repülőgép, egy olasz korvett, egy német fregatt, egy lampedusai naszád és két dán teherhajó vesz részt a mindössze 15 méter hosszú vízi jármű utáni kutatásban. A mentést péntek reggel megnehezítette a rossz időjárás, a viharos széllökések miatt a helikopterek nem tudtak felszállni.Az olasz hatóságok szerint a Szicíliával szemközt fekvő Líbia az egyik embercsempészeti központ, ahonnan a háborúk és a nyomor elől menekülő afrikai polgári személyek illegális bevándorlóként Nyugat-Európa felé indulnak.Októberben például tucatnyi szomáliait találtak a nyílt vízen bolyongva: a túlélők mellett 13 holttestre bukkantak a hajón, további 70 embernek nyoma veszett, ők valószínűleg vízbe fulladtak.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!