Tetszett a cikk?

Irak amerikai kormányzója leszögezte: a június végi amerikai hatalomátadás után az iraki erők önmagukban nem lesznek képesek megfékezni a fegyveres erőszakot.

Paul Bremer közleményében az elmúlt hetekben megemelkedett erőszakkal és a szaporodó emberrablásokkal illusztrálta az országot sújtó veszélyeket, egyúttal leszögezte: az iraki erőknek azután is szükségük lesz külső partnerek segítségére, miután az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció június 30-án átadja a hatalmat a helyi vezetőknek.Vasárnapi közleményével Paul Bremer minden bizonnyal a jelentős amerikai jelenlét fenntartását igyekezett alátámasztani. Csak ebben a hónapban 99 amerikai katona halt már meg harc közben Irakban - több, mint amennyien Szaddám Huszein volt diktátor rezsimjének elűzésekor estek el három hét háborúban. Több száz iraki is meghalt az elmúlt hetekben, köztük sok civil. Április eleje óta csaknem 50 külföldi esett emberrablás áldozataként fogságba is. Az Egyesült Államok több mint 200 ezer főnyi iraki rendőri és katonai erőt képzett ki, de a hadsereg és rendőrség felállítása nem halad kellő gyorsasággal. Sok kiképzett iraki meggondolja magát a fizetés vagy más munkafeltételek miatt, illetve azért, mert nem kíván más irakiak ellen fegyverrel küzdeni.Washingtonnak mindamellett számolnia kell azzal, hogy a vezetése alatt álló nemzetközi koalíció összetétele is változik. Spanyolország vasárnap bejelentette, hogy hamarosan kivonja erőit az országból. Condoleezza Rice amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó közölte: számítanak arra, hogy a közeljövőben más országok is újraértékelik iraki fegyveres részvételüket. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!