Tetszett a cikk?

Ivan Gasparovic lesz Szlovákia köztársasági elnöke a következő öt évben, miután a választás második fordulójában meglepetésre nagy fölénnyel legyőzte Vladimír Meciart. Dzurinda kormányfő reméli, hogy az új államfő a reformok befejezésének fontosságát tartja majd elsődlegesnek.

Ivan Gasparovic lett a szlovákiai elnökválasztás második, döntő fordulójának győztese, miután szombaton a szavazatok 59,91 százalékát szerezte meg. Ellenfele, Vladimír Meciar 40,09 százalékos eredményt ért el. A szombaton lezajlott szlovákiai elnökválasztáson a szavazásra jogosultak mindössze 43,5 százaléka vett részt.Meciar, az ellenzéki Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) elnöke tíz éven át együtt politizált Gasparoviccsal, - aki akkor a parlament elnöki székében ült - mindketten részesei voltak annak a folyamatnak, amely Szlovákia elszigetelődéshez vezetett. Útjaik néhány éve váltak ketté, amikor Meciar mozgalma nem tudott kormányt alakítani. Gasparovic akkor, Mozgalom a Demokráciáért (HZD) néven, új pártot hozott létre, de a parlamentbe nem jutott be, így most a magyarellenességtől korántsem idegenkedő ellenzéki erő, a Robert Fico vezette SMER és a parlamenten kívüli szélsőséges nacionalista, egykor a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) nevezett, politikai képződményt vezető Ján Slota támogatására szorult.A kormánypártok, amiatt aggódnak, vajon Gasparovic az államfői székben nem kényszerül-e ellenszolgáltatásra a mögötte álló erőknek, de máris kifejezték együttműködési készségüket az új államfővel és abban reménykednek, hogy pragmatikus politikusként fog viselkedni. "Gasparovic győzelmének hátterében a Meciar visszatérésétől való félelem állt" – vélik szlovákiai magyar politikusok. Politikai elemzők szerint az ország polgárai vegyes érzelmekkel, különösebb lelkesedés és Meciar elsiratása nélkül fogadták Gasparovic győzelmét. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!