Tetszett a cikk?

"Sem áruló, sem kém nem vagyok. Csak tudatni akartam a világgal, mi történik a dimónai atomerőműben" - mondta Mordeháj Vanunu filmre vett kihallgatása során. A hazaárulásért elítélt atomtechnikus a Dimóna szupertitkos atomreaktorának elpusztítását javasolta szabadulása előtt.

Vanunut, aki maga is a dimónai reaktorban dolgozott, 1986-ban tizennyolc évi börtönre ítélték, mert a reaktorról készült képeket adott el a londoni The Sunday Timesnak. A képek alapján annak idején szakértők feltételezték, hogy Izraelnek van a világon a hatodik legnagyobb atomfegyverkészletük, azaz 200 atombombájuk.Az atomtechnikus egy ideig nem hagyhatja el az országot, telefonját lehallgatják, és nem nyilatkozhat a sajtónak. Mint mondta, semmit sem sajnál, hiszen a lelkiismeretének engedelmeskedve cselekedett.Vanunu, aki az arab világ védelmezőjének tartja magát, közölte, hogy Izrael államra nincs szükség, palesztin állam kell. "Bárki, aki zsidó akar lenni, élhet bárhol". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!