Eddigi elutasító álláspontját megváltoztatva bocsátotta népszavazásra az EU-bővítéshez kidolgozott uniós alkotmányt a brit kormányfő.

Tony Blair kedden az alsóházban jelentette be döntését, amelyet a brit sajtó már napok óta tényként kezelt, és a miniszterelnök korábbi álláspontjának drámai fordulataként értékelt. Blair úgy fogalmazott: a választóké lesz az utolsó szó az alkotmány elfogadásának ügyében.Nem utalt a brit népszavazás időpontjára, csak annyit mondott: a választók véleményét azután kell megkérdezni, hogy Nagy-Britannia (az alkotmánnyal kapcsolatos) minden kérdésére választ kapott, és az alkotmány tervezetét a parlament részleteiben megvizsgálta és megvitatta. Nem hivatalos értesülések szerint Blair - az esetleges népszavazási kudarc negatív kihatásainak elkerülésére - mindenképpen a jövő tavasszal esedékes parlamenti választások utáni időpontra akarja kiírni a referendumot. A konzervatív ellenzék idei őszi népszavazást követel.Az ellenzék és a sajtó rendkívüli nyomása alatt elhatározott népszavazással Blair komoly kockázatot vállalt, hiszen a brit közvélemény a legkritikusabb az EU-val szemben az összes tagország közül: a választók alig 28 százaléka rokonszenvez az unióval az EU egészén belüli 48 százalékos átlaggal szemben. Blair éppen ezért szinte az alsóházi bejelentés pillanatában elkezdte a kampányt az uniós alkotmány lakossági elfogadtatásáért. Kijelentette: az "Európában játszott központi brit szerep ellenségeinek" rémhíreivel ellentétben az alkotmány elfogadása után sem fogják az Európai Uniót átkeresztelni Európai Egyesült Államokká, és a királynőtől sem fogja elvenni államfői tisztségét az új, állandó uniós elnök. Az új alkotmány nem rendelkezik arról sem, hogy a brit autósoknak ezentúl az út jobboldalán kell majd vezetniük, sem arról, hogy a brit atomütőerőt át kell adni Németországnak - idézte a tervezetről főleg a brit bulvársajtóban elterjedt rémhíreket a kormányfő.Sajtóértesülések szerint Blair álláspontjának módosulását a szinte példátlan - főleg a Murdoch-birodalom lapjai által folytatott - sajtóhadjárat mellett saját külügyminiszterének jó ideje tartó meggyőzési kampánya is elősegítette. A keddi Financial Times forrásai szerint Jack Straw egyrészt attól tartott, hogy az uniós alkotmány majdani parlamenti vitájában a kormánypárti frakció fellázad, és a konzervatív ellenzékkel együtt mindenképpen kikényszeríti a referendumot. Másrészt azzal érvelt, hogy a népszavazás kilátásba helyezésével komoly mértékben erősödnek Nagy-Britannia tárgyalási pozíciói az alkotmánytervezet végleges változatának elfogadásáig. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elképesztő légi felvételen vágtat több száz szarvas Baranyában – videó

Elképesztő légi felvételen vágtat több száz szarvas Baranyában – videó

Fának hajtott egy autó Nagytarcsa közelében

Fának hajtott egy autó Nagytarcsa közelében

Videó: A rendőrök lefogtak egy tüntetőt az Alkotmány utcában

Videó: A rendőrök lefogtak egy tüntetőt az Alkotmány utcában

Dél-amerikai vendégmadarak pusztítanak Németországban

Dél-amerikai vendégmadarak pusztítanak Németországban

Megszólalt egy miniszter a tüntetésekről: Fiatalokat láttam, akik még egy napot sem dolgoztak

Megszólalt egy miniszter a tüntetésekről: Fiatalokat láttam, akik még egy napot sem dolgoztak

Mindenkit megelőzött: a Microsoftnak már 2015-ben volt duplakijelzős okostelefonja

Mindenkit megelőzött: a Microsoftnak már 2015-ben volt duplakijelzős okostelefonja