A dél-koreai üzletemberek azért távoznak július elején, mert a múlt héten iraki terroristák túszul ejtették egyik civil honfitársukat. A túszejtők meghosszabbították ultimátumukat, de nem tudni, hogy meddig hajlandók várni követeléseik teljesítésére.

Ri Hi Bom dél-koreai kereskedelmi, ipari és energiaügyi miniszter kedden Szöulban jelentette be a dél-koreaiak távozási szándékát.A döntés oka, hogy Irakban túszul ejtették a hittérítéssel is foglalkozó koreai 33 éves koreai tolmácsot, Kim Il Szunt. Elrablói hétfő hajnalban közölték, hogy lefejezik foglyukat, ha Szöul továbbra is együttműködik az Irakot megszálló amerikai hatóságokkal.A túszejtők szabta 24 órás határidő már lejárt, de hírek szerint Kim Szun Il elrablói meghosszabbították ultimátumukat. Az NKTS dél-koreai biztonsági magáncég egyik iraki munkatársa, Mohammed al-Obedi iraki vallási személyek révén kapcsolatba lépett a túszejtőkkel, hogy a férfi szabadon bocsátásáról tárgyaljon velük.Az iraki papok közölték Obedivel, hogy a túszejtők egyelőre megkímélték Kim Szun Il életét és időt adtak a további tárgyalásokra. Obedi tudomása szerint a túszejtők mindaddig hajlandók alkudozni foglyuk sorsáról, amíg a szöuli kormány nem tesz "provokatív" lépéseket.A túszejtők követeléseik nyomatékosításaként korábban egy kétperces videofelvételt is eljuttattak a katari székhelyű al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak. A képkockákon a dél-koreai férfi könyörög az életéért, majd egyik mögötte álló, arcát maszkkal eltakaró fogva tartója felszólította a dél-koreai kormányt, hogy vonja katonáit Irakból, és ne küldjön oda további csapatokat.A dél-koreai védelmi minisztérium azonban leszögezte: Szöul nem tesz eleget a túszejtők felszólításának, de minden lehetőséget felhasznál a fogoly életének megmentése érdekében, amihez nemzetközi segítséget is kért.Irakban jelenleg 660 főnyi dél-koreai hadmérnök és ápolószemélyzet tartózkodik. Szöul pénteken jelentette be, hogy további 3 ezer katonát vezényel Irakba, az ország észak részén folyó helyreállítási munkákra. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Videó: néha ki kell próbálni, tudja-e a Bugatti Chiron a 420 km/h-t

Videó: néha ki kell próbálni, tudja-e a Bugatti Chiron a 420 km/h-t

A Magyar Idők betámadta az MTA tudósait

A Magyar Idők betámadta az MTA tudósait

A bajnokok feneke nem arra van, hogy rázzák

A bajnokok feneke nem arra van, hogy rázzák

A francia tüntetések miatt szigorít a láthatósági mellények kereskedelmén Egyiptom

A francia tüntetések miatt szigorít a láthatósági mellények kereskedelmén Egyiptom

Elterjedt hatóanyagokat tiltott be az EB, gondban lesznek a gazdák

Elterjedt hatóanyagokat tiltott be az EB, gondban lesznek a gazdák

Juncker a Brexitről: Nem lesz jobb megoldás

Juncker a Brexitről: Nem lesz jobb megoldás