Válsággá érett a három brit tengerészgyalogsági őrnaszád iráni lefoglalásának ügye, miután Londonban olyan felvételek kerültek képernyőre, amelyeken az elfogott brit katonák bekötött szemmel voltak láthatók.

Kedd délután a londoni külügyminisztériumba kérették az iráni nagykövetet, magyarázatot kérve arra, hogy miért vették őrizetbe előző nap a brit királyi tengerészgyalogság három őrnaszádjának személyzetét és közölték az iraki nagykövettel, hogy Nagy-Britannia a nyolc katona mielőbbi elengedését követeli, és azt, hogy amíg ez meg nem történik, a lefogottakat brit konzulátusi személyzet látogathassa meg – írja az MTI.A három naszádot, amelyet a brit személyzet a dél-iraki Umm Kaszr kikötővárosba akart vinni, hogy átadja az alakuló iraki hadseregnek, a Satt-el-Arab határfolyón fogta el egy iráni járőr, azzal az indokkal, hogy a hajók átlépték a víziút közepén húzódó államhatárt. Ez utóbbi tényt a britek sem tagadták, de a védelmi minisztérium hangsúlyozta, hogy navigációs tévedés, és nem szándékos határsértés történt. A brit katonák ellen vádemelési eljárás indult – tudatták az irániak kedden.Az incidens világos jelzés Teherán részéről, hogy Irán meghatározó szerepet szán magának a térségben, miután Irakban a jövő héten megtörténik a hatalomátadás – kommentálta az eseményeket a The Times brit napilap. A cikk szerint az üzenet címzettjei között van Ijád Allávi iraki miniszterelnök. Allávira a koalíciós erők diplomáciája nyomást gyakorol, hogy akadályozza meg Iránt abban, hogy az iraki síita többséghez fűződő kapcsolatai révén átvegye az iraki belpolitika irányítását.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Igazoltatták a rendőrök egy belvárosi kocsma vendégeit az esti tüntetés után - videó

Igazoltatták a rendőrök egy belvárosi kocsma vendégeit az esti tüntetés után - videó

Ez az úszó-vb legbénább csobbanása

Ez az úszó-vb legbénább csobbanása

Áder János az adu ászunk, de ez kevés ebben a játszmában

Áder János az adu ászunk, de ez kevés ebben a játszmában

Budapesten járt a világ egyik kedvenc szülésze

Budapesten járt a világ egyik kedvenc szülésze

Rabszolgatörvény: baloldali diplomások tüntetnek a munkásokért

Rabszolgatörvény: baloldali diplomások tüntetnek a munkásokért

Az év végével bezár Magyarország egyik legmenőbb étterme

Az év végével bezár Magyarország egyik legmenőbb étterme