Fogvatartói kivégezték az Irakban túszul ejtett, hittérítéssel is foglalkozó koreai 33 éves tolmácsot, Kim Il Szunt. Korábbi hírek szerint volt esély a túszejtőkkel való megegyezésre.

A dél-koreai külügyminisztérium szóvivője nem sokkal azután állt az újságírók elé, hogy az al-Dzsazíra nevű arab hírtelevízió közölte: megkapta túsz lefejezését bemutató videofelvételt. Szöulban nem esett szó arról, hogy miként végezték ki a dél-koreai túszt. A szóvivő csak annyit mondott, hogy amerikai katonák találták meg az elrabolt Kim Il Szun holttestét, és erről hivatalosan tájékoztatták a dél-koreai illetékeseket.Kim Il Szun kivégzésének híre alig néhány órával azt követően vált ismertté, hogy a fiatalembert tolmácsként Irakban alkalmazó NKTS dél-koreai biztonsági cég elnöke még úgy nyilatkozott, hogy a túszejtők új, elfogadható feltételekkel álltak elő, s lemondtak arról a követelésükről, hogy Dél-Korea vonja ki csapatait Irakból.Más források korábbi beszámolói szerint a túszejtők meghosszabbították ultimátumukat. Az NKTS egyik iraki munkatársa, Mohammed al-Obedi iraki vallási személyek révén korábban kapcsolatba lépett a túszejtőkkel azért, hogy a férfi szabadon bocsátásáról tárgyaljon velük. Az iraki papok közölték Obedivel, hogy a túszejtők egyelőre megkímélték Kim Szun Il életét és időt adtak a további tárgyalásokra. Obedi tudomása szerint a túszejtők mindaddig hajlandók lettek volna alkudozni foglyuk sorsáról, amíg a szöuli kormány nem tesz "provokatív" lépéseket."Kérlek, tűnjetek el innen. Nem akarok meghalni...a ti életetek fontos, de az én életem is fontos" - mondta egy vasárnapi videófelvételen a CNN beszámolója szerint a június 17-én Falúdzsában fogságba esett Kim Il Szun.Hétfőre virradó éjszaka dél-koreaiak százai tüntettek Szöül központjában azért, hogy a kormány álljon el korábbi döntésétől, miszerint katonákat küld Irakba. Rendőrségi beszámolók szerint a tüntetők gyertyákkal és transzparensekkel vonultak az utcára, amelyeken többek között Szun korábbi angol nyelvű üzenete volt olvasható.A túszejtők csoportja - amely Washington hírszerzési értesülései szerint kötődik az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez - a túsz életéért cserébe azt követelte, hogy Szöul tegyen le arról a szándékáról, hogy további háromezer katonát küld Irakba az ottani stabilizáció előmozdítására.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Másfél millió forintos pénzbüntetésre ítélték Márki-Zayt

Másfél millió forintos pénzbüntetésre ítélték Márki-Zayt

Arcfelismerőt vetett be Taylor Swift a zaklatói ellen

Arcfelismerőt vetett be Taylor Swift a zaklatói ellen

Új vezetők a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban

Új vezetők a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban

A sötétben járó gonosz ilyenkor a legerősebb

A sötétben járó gonosz ilyenkor a legerősebb

Modern robotot mutatott be az orosz állami tévé, de kiderült, hogy csak egy jelmezbe öltözött ember volt az – videó

Modern robotot mutatott be az orosz állami tévé, de kiderült, hogy csak egy jelmezbe öltözött ember volt az – videó

A II. kerületiek ellenállása miatt késlekedik az M0-s építése

A II. kerületiek ellenállása miatt késlekedik az M0-s építése