A szerb történelem "fekete fejezetének" nevezte a szrebrenicai mészárlást beismerő vallomással felérő tévéüzenetében Dragan Cavics, a boszniai Szerb Köztársaság (RS) elnöke.

Cavics késő esti keddi tévényilatkozatában fordult a boszniai szerbekhez, két héttel azután, hogy a kormány elfogadta a szrebrenicai mészárlás körülményeit vizsgáló bizottság jelentését. Az elnöki beszédet szerdán idézte a belgrádi média."A bizottság egyelőre nem tárta fel a teljes igazságot, de jelentése számomra már így is eléggé félelmetes, sokkoló szembesülés a nagy méretű emberi szenvedés tragikus igazságával" - mondta Cavics, aki szerint a vérengzés elkövetőinek tettét "soha senki sem igazolhatja".A boszniai szerb kormánybizottság jelentésében első ízben - kilenc évvel a vérengzés után - nyíltan elismerte, hogy a boszniai szerb erők 1995. július 10-19 között több ezer boszniai muzulmánt gyilkoltak meg Szrebrenicában. A bizottság meghatározta 32, eddig nem ismert tömegsír helyét, amelyek feltehetően a mészárlás bosnyák áldozatainak holttestét rejtik. Cavics emlékeztetett arra, hogy az elmúlt kilenc évben szinte az egész világ beszélt a szrebrenicai eseményekről, számos nemzetközi intézmény folytatott vizsgálatot, "csak a szerb fél nem indított nyomozást egészen a bizottság megalakulásáig (ez év elejéig)"."A szrebrenicai tragikus események a szenvedés és a bűntény egyetemes szinonimái lettek a huszadik század végén" - mondta Cavics, aki szerint a történtek után a világ a bosnyákokat azonosította az áldozatokkal, a szerbeket pedig az elkövetőkkel. Ez a sztereotípia ma is elevenen él a világban, amihez hozzájárult a szerb hatóságok intézményes hallgatása.A politikus ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy Szrebrenica környékén 1765 szerbet, javarészt polgári lakost gyilkoltak meg, és emiatt ítélkezik most a hágai Nemzetközi Törvényszék Naser Orics, a szrebrenicai bosnyák erők parancsnoka fölött. A boszniai háborúban húszezer szerb vesztette életét "becsületesen harcolva népéért és köztársaságáért", s nem kárhozhat el Cavics szerint az egész nép azok miatt, akik a konfliktus idején elvesztették becsületüket.A politikus nem kért ugyan bocsánatot a szrebrenicai mészárlásért, de nyilatkozatában vaskosan benne volt az áldozatokkal való együttérzés. "Nem tudom, hogy üzenetem vigaszt jelent-e azok számára, akiknek hozzátartozói a szerbek által elkövetett bűntények áldozatai voltak. Én megértem őket és együttérzek velük" - mondta.A Nemzetközi Vöröskereszt adatai szerint közel 7800 bosnyák férfit és kamasz fiút mészárolták le 1995 júliusában azután, hogy a Ratko Mladics boszniai szerb hadseregparancsnok vezette haderő lerohanta az ENSZ holland békefenntartóinak védelme alatt álló várost. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Adventi irodalmi naptár - december 16.

Adventi irodalmi naptár - december 16.

Weinstein azzal dicsekedett, hogy lefeküdt Jennifer Lawrence-szel

Weinstein azzal dicsekedett, hogy lefeküdt Jennifer Lawrence-szel

Amikor a hatalom inkább nyelt, mint tiltott: a Csirkefej legendái

Amikor a hatalom inkább nyelt, mint tiltott: a Csirkefej legendái

Hó borítja az országot, a rendőrség és a katasztrófavédelem is óvatosságra int

Hó borítja az országot, a rendőrség és a katasztrófavédelem is óvatosságra int

Kivágták Svájc legmagasabb fenyőfáját, de előtte azért megölelgették – fotók

Kivágták Svájc legmagasabb fenyőfáját, de előtte azért megölelgették – fotók

Nem jött be a nagyszabású terv: nem jól működik az óceán szemétcsapdája

Nem jött be a nagyszabású terv: nem jól működik az óceán szemétcsapdája