Marek Belka kijelölt lengyel miniszterelnöknek sikerült megszereznie a legnagyobb ellenzéki párt, a lengyel szociáldemokraták támogatását, így miniszterelnökké választják. Ezzel elhárul annak veszélye, hogy előrehozott parlamenti választásokat kelljen tartani Lengyelországban.

A több hónapja kormányválsággal küszködő Lengyelországot irányító Marek Belka kormánya kisebbségben kormányoz, a kormányon lévő Demokratikus Baloldali Szövetség párt ugyanis 460 tagú szejmben 171 hellyel rendelkezik. Ennek köszönhető, hogy a korábban megtartott bizalmi szavazáson Belka nem kapta meg a szükséges voksokat. A bizonytalan helyzetben lévő kormányfő ezért most arra törekedett, hogy a 33 parlamenti hellyel rendelkező, a kormánypárti Baloldali Szövetségből nemrég kiszakadt, lengyelországi szociáldemokrata párt egyértelmű támogatását is maga mögött tudhassa a csütörtöki parlamenti bizalmi szavazáson, amit a jelek szerint ezúttal sikerült elérnie – írja a Reuters.Belka a múlt héten olyan ajánlatot tett a Lengyel Szociáldemokráciának, hogy amennyiben kormánya bizalmat kap a szejmben, kész arra, hogy ősszel, a 2005. évi költségvetési tervezet benyújtása után újabb bizalmi szavazásnak vesse alá magát. Ez a kompromisszumos elképzelés hírek szerint a Lengyel Szociáldemokrácia egyik képviselőjétől származik.A Lengyel Szociáldemokrácia döntése után jelentősen megnőttek Belka kormányának esélyei. Ha a 17 képviselőt tömörítő Föderációs Parlamenti Frakció is támogatja (ami biztosra vehető, bár döntés csak szerda este várható), és a Baloldali Demokratikus Szövetségből kivált független képviselők is Belka mellé állnak, teljes jelenlét esetén a kormány több mint 230 szavazatra számíthat, ami elegendő a bizalmi szavazás megnyeréséhez – tudósít az MTI.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lélegzetelállító légi felvétel készült egy lavináról – videó

Lélegzetelállító légi felvétel készült egy lavináról – videó

Van, ahol már most 11 centis a hótakaró – fotók

Van, ahol már most 11 centis a hótakaró – fotók

Negyven éve még éhezett az ország, most kijött a saját okostelefonjával, mindjárt néggyel

Negyven éve még éhezett az ország, most kijött a saját okostelefonjával, mindjárt néggyel

Háború az 5G-ért: miért kell Washingtonnak a Huawei trónörököse?

Háború az 5G-ért: miért kell Washingtonnak a Huawei trónörököse?

Mit kezdjen a szabálytalanul parkoló autóval a hókotró? - videó

Mit kezdjen a szabálytalanul parkoló autóval a hókotró? - videó

Társasjáték hőse lett a Viszkis rabló

Társasjáték hőse lett a Viszkis rabló