Legalább 29 halálos áldozata van az észak-iraki szunnita városokban csütörtökön reggel lezajlott összecsapásoknak és merényleteknek.

Tizenöt halottja, köztük 11 rendőr és 22 civil sebesültje volt az iraki Baakúbában azoknak a harcoknak, amelyeket a megszálló amerikai haderők és velük szövetséges iraki rendőrök vívtak lázadó fegyveres csoportokkal. Az összecsapásokban meghalt két amerikai katona is, hárman pedig megsebesültek. Amerikai katonai források szerint a lázadók rajtaütöttek egy járőrön a város egyik forgalmas kereszteződésénél.A baakúbai támadást Abu Muszab az-Zarkavi, az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózathoz kötődő jordániai iszlám szélsőséges szervezete vállalta. A csoport közleménye, amelyet nagy mennyiségben osztogattak a városban, felszólította a lakosságot: ne hagyják el otthonaikat, egyben figyelmeztetett arra, hogy a következő napokban további támadásokat hajtanak végre a megszállók és a velük együttműködők ellen.Ramádiban az iraki felkelők összehangolt támadást intéztek több rendőrőrs ellen. Rendőrségi és kórházi források szerint a rakétagránátokkal végrehajtott támadásokban heten meghaltak és 13-an megsebesültek. Az akciósorozatban a kormányzat egyik helyi épületét is támadás érte, s ennek során több rendőrségi autó megsemmisült.Összesen három, autóba rejtett autóba rejtett pokolgép robbant rendőrségi épületek előtt Moszulban. A város egyik rendőrségi épületénél hét ember meghalt, legalább húszan megsebesültek a támadás során. Egyelőre nincs hír arról, hogy a két másik helyszínen hány áldozata volt a robbantásoknak. A hatóságok szerint öngyilkos akciósorozat történt, az első két robbanás félórás eltéréssel követte egymást. Egy rendőrtiszt újságíróknak elmondta, hogy az áldozatok között több rendőr is van. Közben a város több pontján utcai összecsapások robbantak ki a rendőrök és lázadók között.Fallúdzsa közelében lelőttek egy Cobra típusú, amerikai helikoptert. Amerikai katonai közlés szerint a helikopter kényszerleszállást tudott végrehajtani és így a támadásnak nem volt halálos áldozata. A város mellett összecsapások voltak az amerikaiak és iraki szunnita harcosok között. Az amerikai haderők még ezt megelőzően lezárták Fallúdzsa magasságában a Bagdadot a jordániai határral összekötő autósztrádát a harcok miatt. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Okos ötlet az orosz autósoktól, hogyan használjuk még a sárga mellényt

Okos ötlet az orosz autósoktól, hogyan használjuk még a sárga mellényt

Újra könnygázt használtak a rendőrök a Kossuth téren - percről percre

Újra könnygázt használtak a rendőrök a Kossuth téren - percről percre

A vikingek is jól tartották a macskáikat, de nem azért, amire gondol

A vikingek is jól tartották a macskáikat, de nem azért, amire gondol

A francia belügyminiszter szerint nem az Iszlám Állam katonája volt a strasbourgi lövöldöző

A francia belügyminiszter szerint nem az Iszlám Állam katonája volt a strasbourgi lövöldöző

Évtizedek óta tudhatja a Johnson&Johnson, hogy azbesztes a babahintőpora

Évtizedek óta tudhatja a Johnson&Johnson, hogy azbesztes a babahintőpora

Újabb milliárdok ömlenek a felcsúti fociba tao-támogatás címén

Újabb milliárdok ömlenek a felcsúti fociba tao-támogatás címén